25.10.2014., Танјуг

ЛEСKOВAЦ – У последњих неколико година на jугу Србиjе све jе више младих коjи одлучуjу да се баве савременом повртарском производњом. За разлику од дедова и родитеља коjи су се самостално бавили производњом, млади лесковачки повртари се удружуjу.

povrtarstvo_mladiДраган Стоjановић, Mилос Стаjић и Mарко Стаjић из Лесковца су другови од детињства и како би обезбедили добру егзистенциjу решили су да поставе шест пластеника на површини од 60 ари и да гаjе поврће. Сами су израдили металну конструкциjу, а уз помоћ рођака и приjатеља постављаjу и учвршћуjу металне делове и фолиjу. Из два пластеника коjа су поставили jула месеца, продавницама већ испоручуjу свеж краставац.

„Укупно ће бити шест пластеника и ту ће бити повртарска производња. Углавном ћемо гаjити касни и рани краставац. Између те производње гаjићемо зелену салату и ако се одлучимо можда ћемо и парадаjз. Tренутно имамо два пластеника са по 2.000 корена краставца и ускоро ћемо да засадимо око 60.000 корена зелене салате“, обjашњава Драган Стоjановић.

У већ постављене пластенике поврће наводњаваjу системом кап по а када зараде први новац планираjу да поставе и греjање. Драган, Mилош и Mарко су убеђени да ће успети удружени, jер сматраjу да jе производња хране исплатива ако се ради по стандардима и квалитетно.

„Jедино тако можемо да успемо удруженим снагама. Oдрасли смо од малена заjедно и имамо тотално поверење jедни у друге“, каже Mарко Стаjић.

Mлади повртари обjашњаваjу да им овако удруженима сваки посао постаjе лакши.

„Ниjе тешко за рад и мислим да ћемо све да продамо, jер радимо квалитетно и водимо рачуна о хемиjскоj заштити“, коментарише Mилош Стаjић.

Пластеници су их коштали око 25.000 евра, а део новца су зарадили на старом засаду jагоде од хектар и по. Зато су недавно подигли jош jедан засад од хектар са сортом зенга зенгана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *