25. октобар 2014. , РТВ

НОВИ САД – Коришћење домаћих ресурса обновљивих извора енергије је у порасту, а у Војводини тренутно има 40 установа које као основни енергент користе агропелет или сирову биомасу за топлотну енергију. Све ово прати и почетак изградње јавних складишта биомасе, где би требало да се смести четири милиона тона сировина.

biomasa_porastКада је реч о обновљивим изворма енергије у Војводини је посебно важан потенцијал биомасе, која међу алтернативним изворима учествује са преко 63 процента. Тек после ње је соларна, па енергија ветра. Следе мале хидроелектране и геотермална енергија, каже за РТВ покрајинска секретарка за енергетику Наташа Павићевић Бајић.

Па ипак, још увек су много већи потенцијали од практичне експолатације обновљивих извора енергије.

Тона брикета замењује до четири кубна метра дрва. Говедарске фарме могле би бити произвођачи енергије, али то за сада важи само за велике фарме, јер мање немају услове за то.

Сања Бугарски из Централне асоцијације за производњу млека Војводине сматра да би се таква инвестиција показала рационалном тек ако би дошло до укрупњавања поседа.

До пре неколико година прича о коришћењу алтернативних извора енергије била је само на папиру. Мало што смо притиснути захтевима Европске уније да до 2020. петина потрошене енергије потиче из алтернативних извора, мало спознајом да је таква врста улагања исплатива, у Србији се у овој области види учинак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *