26.10.2014., Танјуг

НOВИ СAД – Пољопривредни произвођачи требало би накратко да прекину бербу кукуруза и у оптималном агротехничком року посеjу пшеницу, изjавио jе данас Танјугу професор Пољопривредног факултета у Новом Саду др Jован Црнобарац.

kukuruz_berbaПодсећаjући на то да оптимални сетвени рок истиче краjем октобра, он jе нагласио да кашњење у сетви хлебног жита има негативниjе последице него продужена берба кукуруза.

Због неповољних временских прилика, односно честих падавина у овом месецу, ратари су принуђени да одлажу бербу наjраспрострањениjе домаће житарице а тиме и сетву пшенице на оним њивама на коjима jе скинут кукуруз.

Црнобарац препоручуjе да они произвођачи коjи су планирали да сеjу пшеницу на одређеним површинама коjе су им сад под кукурузом, чим то временски услови дозволе прекину бербу, припреме оранице и посеjу пшеницу, а потом доврше бербу кукуруза.

Oн jе оценио да ове честе и обимне кише неће нанети веће штете када jе реч о приносу кукуруза коjи jе jош раниjе формиран, као и да не би требало да буде угрожен квалитет зрна али jе поновио да jе то „одуговлачење“ бербе проблематично пре свега због одлагања сетве пшенице.

Oва кишна година одговарала jе већини jарих усева тако да смо имали врло добре па чак и рекордне приносе соjе и сунцокрета а сличне су прогнозе и за род кукуруза, напомиње Црнобарац.

Oн истовремено очекуjе да ће ратари у Србиjи и ове jесени засеjати уобичаjене површине под пшеницом, упркос томе што та производња не остваруjе последњих година неки већи профит, jер jе хлебно жито неопходан усев у плодореду и важно jе сеjати га због многих других разлога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *