26.10.2014., Дневник , С. Глушчевић

Ребалансом буџета за 2014. годину пољопривреда ће добити 4,06 милијарде динара мање, а област заштите животне средине 864 милиона динара више, саопштено је на седници Одбора Скупштине Србије за пољопривреду.

subvencije _smanjenjaУ Министарству пољопривреде објашњавају да субвенције за пољопривреднике нису смањене и да се неће мењати.
„Није смањена свота новца намењеног за ту сврху. Наведене уштеде су остварене повлачењем пара за пројекте који су били предвиђени буyетом, али се њихова реализација ипак неће остварити у овој календарској години. У том смислу, субвенције које су намењене пољопривредницима ће остати потпуно исте и без икаквог смањења у односу на период пре ребаланса буџета”, истиче се у јучерашњем саопштењу Министарства пољопривреде.

Подсетимо, аграрни буyет Србије за 2014. је 45,4 милијарди динара, а за подстицаје у пољопривреди издвојено је 43 одсто укупних државних субвенција. Ратари, рецимо, добијају 12.000 динара по хектару, односно 6.000 динара „без рачуна“ и исто толико за гориво, ђубриво и семе. Ребалансом, аграру је припала 41,3 милијарда динара.

Државни секретар за аграр Жељко Радошевић, међутим, наглашава да је најважније то што се уштеде неће односити на субвенције пољопривредницима.
– Ми ћемо унутрашњом релокацијом новца наставити исплату субвенција, код које је дошло до малог застоја – казао је он је на седници Одбора, на којој је подржан ребаланс буyета у делу који се односи на аграр. Најавио је да ће Влада Србије сутра изменити уредбу којом ће бити омогућен наставак исплате субвенција пољопривредницима, који би новац могли почети да добијају за седам до десет дана.

– Министарство пољопривреде је ове године своје обавезе према пољопривредницима ревносно финансирало. Управа за аграрна плаћања је до сада обрадила више од 90 одсто свих приспелих захтева, тако да је новац исплаћен или је процес исплате у току – казао је Радошевић.

Саветница министра финансија Нада Мирковић изјавила је да је до смањења новца ребалансом дошло због умањења плата од десет одсто, као и због тога што у току ове године неће бити искоришћен кредит од 100 милиона долара које је Србији одобрио Фонд за развој Абу Дабија за изградњу система за наводњавање, а који је био у буyету за 2014. годину.

Елем, како поручују из Министарства пољопривреде, важно је да субвенције неће бити диране а, како кажу, створен је и финансијски оквир за спровођење Стратегије пољопривреде и руралног развоја за период до 2024. године. Државни секретар у том министарству Зоран Рајић подсетио је на то да је тај документ усвојен пре три месеца, и оценио да је пред надлежнима сада велики задатак јер стратегија није циљ, већ из ње морају проистећи документа која ће у наредној деценији омогућити да тај стратешки документ буде имплементиран.

Он је најавио да ће до краја године бити донет низ закона који проистичу из поменуте стратегије, а који ће представљати први корак ка инситуционалним и законодавним реформама које нам следе.

Говорећи о новцу који ће пољопривредницима бити на располагању у наредној години, Рајић је рекао да су преговори у току, да су све тренутне пројекције спекулације, и изразио наду да ће тим који учествује у тим преговорима успети да се избори за што више новца.Посебно је нагласио да неће бити одступања у погледу подстицаја.

Неискоришћене паре

– Пара има довољно, а трудимо се да што више анимирамо пољопривреднике да се обрате Министарству јер велики део новца остаје неискоришћен, поготово када је реч о кредитним средствима – казао је Зоран Рајић. – Просто је велика штета да наши пољопривредници, што из страха, што због неинформисаности, тај новац не користи. Али, оно што је кључно, пара има и исплата ће ићи у планираном току.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *