04.11.2014., Дневник

Откако је ушао у „Меркатор”, један од највећих трговаца у Србији, одмах после власника белгијског „Делеза”, постао је хрватски бизнисмен Ивица Тодорић, газда „Агрокора”. У његовим рукама је више од трећине српског тржишта малопродаје (више од 300 објеката), док их „Делез” има 390. У сваком случају, странци, као и досад, држе више од 70 одсто српске трговине, с тим што тај колач, након „Агрокоровог” уласка у „Меркатор” и „Роду”, деле два играча, а не три.

trgovina_strane kompanijeРазлика између њих је, када је о српском тржишту реч, у томе што комишијска компанија, осим дућана, овде поседује и прехрамбене фабрике и пољопривредно земљиште. Комисија за заштиту конкуренције Србије одобрила је интеграцију „Агрокора” и „Меркатора” јер одредба о доминантном положају на тржишту није прекршена, али није дубље ушла у проблем и позбавила се такозваном вертикалном интеграцијом и њеним последицама по домаћу трговину, али и пољопривреду.

Наиме, Тодорићев „Агрокор ” у Србији газдује и компанијама „Фриком” и „Дијамант”, које се баве производњом замрзнутих производа и уља, односно биљних масноћа, а њима се наша антимонополска комисија већ бавила, па их чак и кажњавала због злоупотребе монополског положаја. Та компанија у Србији има и „Кикиндски млин”, фабрику „Мивела”, неколико хиљада хектара пољопривредног земљишта и увелико тргује житарицама, уљарицама, ђубривом…

С. Глушчевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *