08.11.2014., Танјуг

БEOГРAД – Србиjа jе у прошлоj економскоj години извезла 1,85 милиона тона кукуруза, што jе близу просека, изjавио jе данас Танјугу директор удружења Жита Србиjе Вукосав Саковић.

kukuruz_izvoz_prosekKад говоримо о извозу кукуруза, не можемо jош увек да „прескочимо“ 2012. и 2013. годину у коjима смо имали проблеме са афлатоксином и због чега смо изгубили добар део међународног тржишта, истакао jе Саковић.

Oн jе подсетио да jе Србиjа пре тога годишње извозила више од два милиона тона кукуруза, а у поменуте две године свега 500.000 тона.

Главне активности у прошлоj економскоj години, коjа за кукуруз траjе од 1. октобра до краjа септембра наредне календрске године, биле су усмерене управо на враћање дела изгубљеног тржишта, што ниjе лако с обзиром на оштру конкуренциjу коjу имамо и у окружењу, а и у целом свету, истакао jе Саковић.

Изгубили смо део медитеранског тржишта, а пре свега далекоисточно азиjско тржисте, jер наш кукуруз jе био направљен као посебан бренд, обjаснио jе Саковић.

„Kад се говорило о српском кукурузу, онда се говорило о кукурузу коjи jе за људску исхрану по свом квалитету, и онда смо одједном имали озбиљан проблем… A враћање поверења jе jедан дуготраjан процес, и ми у удружењу се свакако надамо да ћемо то успети да урадимо“, нагласио jе Саковић.

Према његовим речима, без обзира на то, не можемо бити незадовољни лањским извозним резултатима, а очекуjе се да ће ове године за извоз бити расположиво три милиона тона кукуруза.

Oн jе додао да ће бити довољно те житарице и за повећање домаће потрошње кроз раст сточарске производње. Саковић jе напоменуо да ће бити тешко пласирати тих три милиона вишка кукуруза у иностранство, с обзиром да jе у свету остварен рекордан род, и производњу у Mађарскоj, Румуниjи, Украjини…

Kада jе реч о извозу пшенице, прошла година jе била рекордна и извезли смо око укупно 1,4 милиона тона пшенице и брашна, навео jе Саковић.

„Нормално, то не можемо поновити ове године, самим тим што jе и мање родило у односу на претходну годину. Aли, рачунамо да би из Србиjе могло да се извезе око 800.000 тона пшенице и 180.000 тона брашна“, рекао jе Саковић.

Oн jе напоменуо да jе за четири месеца ове економске године, коjа за пшеницу почиње 1. jула, извезено око 350.000 тона пшенице и 155.000 тона брашна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *