11. новембар 2014., Новости , Ј. Субин

Подстицаји за млеко од 2016. године биће замењени субвенцијама по грлу стоке. Дотирање према квалитету било би прелазно решење

mleko_premije_ukidanjeНАЈАВЉЕНО укидање премија за млеко могло би прескупо да кошта српског сељака. Ако Влада Србије испоштује своју намеру да дотацију по литру млека укине 2016. године, сви произвођачи остаће без овог прихода. А, највећи проблем је што ће без јединог прихода остати они који немају уматичену стоку. План државе је да се убудуће у сточарству плаћа само субвенција по грлу. Такав систем помоћи млекарству и сектору узгоја стоке могли би да уживају само велики произвођачи.

Мали произвођач на селу који има две краве, када се удружи са неколико сличних, ситних произвођача сада може да прода вишак млека и за то добије премију. Ако се оне укину онда више неће имати мотива да производи млеко, већ само грла.

Како било, премије за млеко од 2016. године највероватније ће бити замењене субвенцијама по грлу. Један од разлога овакве промене су лоши резултати у сточарству. Како је рекла Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде, траже се по угледу на ЕУ бољи и оптималнији модел трошења средстава за те намене, јер тренутни ефекти нису задовољавајући.

Стратегија пољопривреде и руралног развоја 2014-2024. година предвиђа смањивање мера које нису Светској трговинској организацији и ЕУ комфорне, кажу у Министарству пољопривреде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *