15.11.2014., Политика , А. Микавица

Фонд за развој малим и средњим предузећима и предузетницима наменио пет милијарди динара, а одобрио само 230 милиона jeр је услов и да привредно друштво у последње две године није имало блокиран рачун

Фонд за развој ове године издвојио је пет милијарди динара за кредитирање привреде, али је од летос, кад је влада је издвојила средства и усвојила програме кредитирања, одобрено свега 230 милиона динара, изјавио је Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде. Он је рекао да је наведену суму повукло двадесетак предузећа и да је поражавајуће то што су свега два или три предузећа подигла кредите за нове инвестиције.

– Све остало су кредити за обртна средства и то на најбољи начин илуструје стање српске привреде – оценио је недавно Стевановић у изјави Танјугу.

krediti_neiskorisceniЈош милијарду динара резервисано је за кредитирање предузетника који су претрпели штете од поплава, а одобрено им је око 250 милиона динара. Они ће кредит враћати у уобичајеним роковима, с тим што је за њих камата мања и износи 1,5 одсто, а зајам гарантују личним дохотком.
Стевановић је рекао да је мало привредника који испуњавају услове да би им се одобрио зајам, тако да се не може рећи колико ће још кредита бити одобрено до краја године. Каматне стопе на позајмице Фонда, како је навео, никада нису биле ниже. Свега два одсто за кредите који се обезбеђују банкарском гаранцијом, а три одсто за кредите са хипотекама. И поред тога, он је за наредну годину најавио лакше услове за доделу кредита из Фонда за развој, како би више привредника дошло до новца, а Министарство привреде ће посебно размотрити како помоћи предузећима која су била оптерећена блокадама у претходном периоду.

Према његовим речима, влада је одлучила да Фонд за развој одобрава и кредите за репрограмирање дугова. Договорени су репрограми у износу од 600 милиона динара којима се одлаже отплата у наредне две године.

Највише новца Фонда за развој издвојено за сектор малих и средњих предузећа и предузетника, с намером да се подстакне производња и запошљавање.

– Приликом одобравања кредита предузетницима, један од најважнијих критеријума за доделу је број људи које ће то предузеће да запосли – појаснио је недавно Милан Љушић, директор Филијале Београд Фонда за развој у Привредној комори Србије. – Право да конкурише за средства Фонда за развој има свако привредно друштво регистровано код Агенције за привредне регистре, осим јавних предузећа и великих привредних друштава, изузев ако нису претежни извозници.

Услов је да у последње две године нису имали блокирани рачун и да позитивно послују. Висина камате зависи да ли за кредите гарантују хипотеком или банкарским гаранцијама.

Новина је да привредно друштво може да отплаћује кредит месечно или квартално, уз валутну клаузулу, а средства обезбеђења могу бити банкарска гаранција, хипотека или меница, казао је Љушић и додао да као додатна средства обезбеђења Фонд за развој узима и залог на будућим потраживањима, залог на роби, али ће то и даље остати додатна средства обезбеђења.

Од ове године цена кредита је смањена са 4,5 на два до три одсто, при чему се инвестициони кредити могу отплатити за највише 10 година, а друге врсте зајмова имају мањи рок отплате. Максимални износ кредита код Фонда за развој је до 100 милиона динара, а ако је намењен за извоз, кредит може бити до 200 милиона динара.

За предузетнике је максимални износ инвестиционог кредита до седам милиона динара, са роком враћања до седам година и каматом два одсто годишње.
Министарство привреде је почетком октобра прошле године, када је на његовом челу био Саша Радуловић, објавило извештај о стању портфолиа Фонда за развој, у коме је писало да је Фонд тада управљао портфолиом вредним на папиру више од 217 милијарди динара. Од тог износа, више од 40 одсто је потпуно доспело на наплату, а није наплаћено. Додатних више од 20 одсто је делимично доспело са кашњењима у плаћању, у износу од 10 до 99 одсто укупног дуга. Фонд за развој је издао и гаранције вредне више од 79 милиона евра привредним субјектима који нису платежно способни. Због тога је пре годину дана Министарство привреде зауставило одобравање кредита, захтевајући да се анализирају разлози катастрофалног стања портфолиа Фонда за развој.

Драган Стевановић је изјавио да „приликом доделе кредита више нема политички искривљене воље, нити притисака који су ранијих година били присутни”. Он је рекао да је процес контроле унапређен тако што ће сваки одобрени кредит имати свог ментора који ће бити надлежан за тај пласман од почетка, односно од одобрења средстава до завршетка пројекта, а који ће за свој рад одговарати материјално и кривично.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *