09.04.2011., Алексинац-Ниш, РТС

Србија је на листи земаља које могу да извозе мед у земље ЕУ од 2004, али је ове године први пут уговорен извоз целокупне производње багремовог меда. Гарантована цена од 3,07 евра по килограму већа је од икада остварене.

Са стотинак кошница на имању у Каменици код Алексинца и годишњом производњом до три тоне меда инжењер пољопривреде Младен Крстић један је од највећих пчелара на југу Србије.

После много година, каже Крстић, пчеларима се смеше бољи дани: „Сада мед може да се прода, нема проблема око тешког пласмана и нередовне исплате, све је много боље. То је сигурност – све што се произведе може и да се уновчи.“

Сигурност пчеларима у Србији  донео је уговор о извозу целокупне производње багремовог меда. Договорена цена од 3,07 евра за килограм двостуко је већа него пре само три године.

Гарантована цена и неограничене квоте

Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије каже да је мед данас једини пољопривредни производ који има унапред загарантовану минималну цену.

„Цена неће падати, чак и ако падне на светском тржишту“, наглашава Живадиновић. „И што је врло важно, можемо да извеземо неограничене количине меда, нема квота.“

Око 110.000 кошница које је пре неколико година однео паразит вароа, пчелари су брзо надокнадили. Ове године, мотивисани су за додатно увећање производње.

Војислав Стојановић, из Житковца код Алексинца има стотину кошница. „Пошто се повећала откупна цена и кренуо извоз захваљујући Савезу пчеларских организација Србије, имам намеру да увећам бар за још сто кошница“, каже Стојановић.

Министарство пољопривреде најављује повољну кредитну линију за набавку пчеларске опреме, а значаја пчеларства за југ Србије свесни су и надлежни у Нишу.

Директних субвенција за развој пчеларске производње биће и ове године, најавила је Александра Брзаковић, начелница Градске управе за пољопривреду. Пчеларима ће бити дата подстицајна средства за набавку опреме и кошница и субвенције за набавку лека апигвард.

Процењује се да у Србији има између 12 и 14 хиљада пчелара, који годишње произведу око 6.000 тона меда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *