27.11.2014., Танјуг

БEOГРAД – Oвогодишњи приноси грожђа у Србиjи мањи су за близу 70 одсто у односу на просек, квалитет зависи од локациjе и сорте, али неће бити уобичаjен, изjавио jе данас руководилац Групе за виноградарство у Mинистарству пољопривреде Дарко Jакшић, позиваjући се на прелиминарне податке.

grozdje_manji_prinosСрбиjа има доста залиха вина, па се лоша производна година због неповољних временских услова неће одразити на снабдевање, рекао jе Jакишић, подсетивши да се у просеку годишње у Србиjи произведе 300.000 тона грожђа и око 1,3 милиона хектолитара вина.

Интересантно jе то што су се наше локалне сорте у оваквим условима показале боље у односу на неке висококвалитетне сорте из западне Eвропе, па се тако у неким виногорjима „прокупац“ боље показао него „каберне совињон“, „мерло“, казао jе он новинарима, након представљања будуће ознаке географског порекла вина реjона Kњажевац и Неготинска Kраjина.

Jакишић jе навео да се у систему винарског регистра налази око пола милиона хектолитара, а остало jе за сопствене потребе.

Србиjа више увози него што извози вина, али jе важно да се виногради подижу захваљуjући високим субвенциjама коjе даjе држава, а наши произвођачи су схватили да jе квалитет важниjи од квалитета о чему сведоче и броjна светска признања, рекао jе Jакшић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *