10.12.2014., Танјуг

БEOГРAД – Прежетвено финансирање почеће од 1. jуна следеће године, наjавила jе министарка пољопривреде Снежана Бошковић Богосављевић, коjа jе обjаснила да jе то предвиђено недавно усвоjеним Законом о прежетвеном финансирању.

krediti_zetvaЗакон омогућава сељацима да користе усеве као банкарску гаранциjу за новац коjи ће добити пре жетве, обjаснила jе министарка у изjави за “Вечерње новости”.

Mинистарка jе истакла да jе циљ да се уз помоћ закона успостави систем финансирања коjи ће омогућити пољопривредницима да на лакши начин дођу до новца када им jе он наjпотребниjи, а то jе, према њеним речима, пред сетву ратарских култура.

Реч jе о краткорочним кредитима, а пољопривредници ће моћа да користе своj будући род као залог за добиjање средстава, што би, како jе министарка оценила, требало наjвише да значи малим пољопривредницима, jер њима недостаjе новац пред сетву.

Припремна фаза траjаће до 1. Jуна, а тренутно Eвропска банка за обнову и развоj обучава банке, велике произвођаче, осигураваjућа друштва и Aгенциjу за привредне регистер о могућностима финансирања, а у припреми jе и посебан софтвер за регистар уговора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *