15.12.2014., Market Network

Цене хране током новембра су стагнирале што је трећи месец заредом, известила је агенција Уједињених народа за храну FAO. Разлог овоме је поскупљење житарица и биљних уља што је амортизовало континуирани пад цена млека.

FAO_cene_hraneFAO-в индекс који мери цене корпе основних прехрамбених производа износио је у новембру у просеку 192,6 бодова, што значи да су њихове цене на месечном нивоу остале непромењене трећи месец заредом. На годишњемнивоу индекс је пао 6,4 одсто.

Највише су на месечномнивоупале цене млека и млечних производа, за 3,4 одсто, притиснуте повећаним извозом и слабијим увозом на велика тржишта, попут Русије и Кине. На годишњем су нивоу цене пале 29 одсто.

Већи пад бележе цене шећера и то за 3,2 одсто у односу на претходни месец, будући да су велике кише у Бразилу, водећем произвођачу, ублажиле страх од суше, а тиме и слабог урода. На годишњемнивоу цене су пале осам одсто.

Житарице су током новембразнатније поскупеле први пут од марта, за 2,6 одсто у односу на претходни месец.

Благи раст забележиле су цене биљних уља, за 0,7 одсто, због неочекивано слабе производње уља сунцокрета и благог посустајања производње палминог уља у Малезији и Индонезији.

Цене меса остале су непромењене у односу на претходни месец док су на годишњемнивоуповећане 13,3 одсто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *