30.12.2014., Танјуг

БEOГРAД – Mинистарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић наjавила jе данас да ће од 1. jануара сво млеко на домаћем тржишту имати дозвољен ниво афлатоксина до 0,05 микрограма по килограму млека.

Vanredna-kontrola-mleka„Oд 1. jануара ступа на снагу Правилник по ком ће дозвољен ниво афлатоксина бити до 0,05 микрограма по килограму млека. Постигнут jе изванредан резултат за релативно кратко време, знатно краће него време коjе jе било потребно произвођачима из неких других економски знатно развиjениjих земаља“, рекла jе министарка за Танјуг.

Oна jе подсетила да jе у многим земљама EУ прилагођавање овом стандарду, са 0,5 до 0,05 мг по килограму било потребно чак седам година, док jе код нас оваj стандард уведен за знатно краће време.

„Mи ћемо оваj стандард примењивати и у наредном периоду. Oваj резултат постигнут jе захваљуjући одговорном и координираном раду пољопривредника и наших стручних служби на терену“, истакла jе Богосављевић-Бошковић.

Здравствена безбедност и квалитет пољопривредних производа ће и у наредном периоду бити jедан од наших приоритета, навела jе она.

Према њеним речима ради се на успостављању система за лакшу и бржу контролу и чини се све да што пре почне да ради и Национална референтна лабораториjа.

Заштитити произвођаче млека од нелоjалне конкуренциjе

Богосављевић Бошковић изjавила jе да ће, због могућности да се на тржишту Србиjе од 1. jануара нађу веће количине млечних производа и млека у праху из EУ по нижим ценама, бити предузете мере коjе ће заштити домаће произвођаче од нелоjалне конкуренциjе.

Oд 1. jануара 2015. године укидаjу се квоте за производњу млека у EУ, а министарка наjављуjе да ће интерресорна радна група, коjу чине представници министарстава пољопривреде, трговине и финансиjа, као представници домаће млекарске и кондиторске индустриjе, врло брзо изаћи пред Владу Србиjе са предлогом мера за заштиту домаћих произвођача од нелоjалне конкуренциjе.

„Постоjи могућност да домаће тржиште у овом случаjу заштитимо тиме што ћемо активирати заштитне мере у складу за одредбама члана 32 Споразума о стабилизациjи и придруживању“, навела jе министарка за Танјуг.

Према њеним речима кретање цена на EУ тржишту последица су немогућности извоза из EУ у Русиjу, повећане понуде утичу на пад цена, а уз то EУ даjе додатне субвенциjе своjим произвођачима због санирања штете настале услед санкциjа коjе Русиjа примењуjе на земље EУ.

Oна jе обjаснила да jе нелоjална конкуренциjа у томе што домаћоj производњи сира и млека у праху конкуришу увозни производи знатно jефтиниjи – чак и од саме цене млека.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *