16.04.2011. , Beta, emg.rs

Сви произвођачи и продавци хране у Србији мораће да од 11. јуна примењују „хасап“ (HACCP) систем за безбедност хране, изјавила је инспектор у Министарству пољопривреде и трговине за безбедност хране биљног и мешовитог порекла Јасмина Владић.

Она је агенцији Бета казала да се та обавеза не односи само на примарне произвођаче хране, јер и остали учесници у пословању храном морају да уведу стандард „хасап“.

HACCP је скраћеница од Hazard Analysis Critical Control Point, што у преводу значи анализа опасности и критичне контролне тачке.

„Сви учесници у ланцу производње, прераде и промета хране, према Закону о безбедности хране који је донет 2009. године, дужни су да од 11. јуна ове године успоставе систем осигурања безбедности намирница“, казала је Владић.

За непоштовање закона предвиђене су казне – покретање поступака за привредни преступ за правна лица, мере забране обављања делатности за привредна друштва, док је за предузетнике предвиђено покретање поступка за прекршај.

„Суштина није у кажњавању. Улога инспектора који ће контролисати функционисање ‘хасап’ система неће бити искљуциво регулативна, како је то било у ранијим надзорима, већ и едукативна“, казала је Видић.

Законом није прописано да се „хасап“ мора и сертификовати, већ само обавеза успостављања тог система који подразумева функционисање и пословање у складу са принципима добре хигијенско-произвођачке праксе, као начина за обезбеђење сигурног и безбедног производа.

„Хасап’ стандард се не односи на квалитет хране, већ на безбедност, тачније смањење и елиминисање опасности која може довести до болести или до повреде“, објаснила је Видић.

Према њеним речима, „хасап“ систем нема једноставна, нити јединствена решења и инспектор неће моћи да оспори самом произвођачу начин да контролише опасност и да спречи појаву опасности уколико је она ефикасна и уколико се може потврдити.

Видић је додала да је међународно препознатљиви систем „хасап“ ефикаснији од система који су се раније примењивали, а који су по правилу били скупљи јер су обухватали тестирање производа, као и анализе у лабраторијама, које захтевају одређено време.

„Применом ‘хасап’ система је могуће спречити опасности од повредна и нарушавања здравља у процесу производње или руковања храном и због тога је он ефикаснији“, рекла је Владић.

Она је нагласила да ће се увођењем „хасап“ система успоставити и поверење у произвођаче и производе, али и повећати конкурентност српских производа на домаћем и на иностраном тржишту.

Сви велики произвођачи и трговци храном у Србији углавном већ имају уведен „хасап“ стандард и послују на тај начин.

Тај систем је седамдесетих година постао признат као међународни стандард за производњу безбедне хране. Светске здравствена организација (WHO) усвојила га је као најефикасније средство за контролуи болести изазваних храном. У земљама Европске уније је обавезан.

У обавези да примени „хасап“ од 11. јуна биће прехрамбена индустрија и сви који се баве прерадом, паковањем, складиштењем, транспортом и дистрибуцијом хране, као и трговине и угоститељски објекти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *