10. јан 2015, РТС

У сусрет јавној расправи о новом Закону о пољопривредном земљишту, заказаној за крај јануара, војвођански ратари су све гласнији у захтевима да им држава дâ бар двоструко више од три године, на колико им је до сада изнајмљивала земљиште. Сточари траже најмање 10 година. Из Министарства пољопривреде поручују да ће се оранице највероватније добијати у закуп на 5 година.

zemlja_na_5_godinaСтари власници потражују више од 90 одсто најквалитетнијих, војвођанских, ораница. Због тога држава није могла да их да у закуп на дуже од три године.

Сточари који производе храну за своје животиње имају право пречег закупа, али кажу да то није довољно
Миклош Балаш, пољопривредник из Чантавира, каже да на три године не могу дугорочно да планирају производњу. „Сточарство је дугорочна производња и можемо на најмање 10 година, да знамо шта ћемо данас и шта ћемо сутра, и са пласирањем робе и са сировином“, навео је Балаш.

Краткорочан закуп не стимулише паоре, верују стручњаци, јер то води у деградацију и испошћавање.

Предраг Петровић, биолог и пољопривредник, мисли да се у Војводини могу једног дана направити антропогене пустиње.

„Све дубље је орање и све већа употреба хемије у производима од вештачког ђубрива, у средствима за заштиту. Што више експлоатисати, што више извући из земље, није важно ко ће сутра бити на том поседу“, навео је Петровић.

Из Министарства пољопривреде кажу да нови Закон о пољопривреном земљисту може да продужи период закупа само ако се промене поједине одредбе Закона о реституцији. Очекују да ће се и то ускоро десити.

„Рецимо да у наш закон уградимо на пет година, а да има нека одредба која каже да ако неко дође и реши предмет реституције, закуп се раскида. Ово је једна од идеја која по мени изузетно добра и коју ћемо ми озбиљно размотрити“, навела је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Тамо где државно пољопривредно земљиште није предмет имовинско-правних спорова, а такве су готово све оранице у централној, источној и јужној Србији, земљиште се даје у закуп на 20 година. Проценат заинтересованих пољопривредника за те оранице је на нивоу статистичке грешке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *