11.01.2015., Танјуг

БEOГРAД – Удео наводњаване површине у Србиjи, у односу на укупно коришћену пољопривредну површину, током 2014. године, износио jе 1,3 одсто, а у односу на површину покривену системима за наводњавање, 57,7 одсто, показуjе анализа Републицкцог завода за статистику.

navodnjavanje_nedovoljnoПрошле године у Србиjи jе наводњавано укупно 44.882 хектара земљишта, од укупно 77.843, коjи су обухваћени системима за наводњавање.

Наjзаступљениjи тип наводњавања, као и 2013. године, било jе наводњавање вештачком кишом. Oд укупне наводњаване површине – орошавањем се наводњава 94,1 одсто површине, површински се наводњава 0,3, а капањем 5,6 одсто.
За наводњавање jе коришћено укупно 50,59 милиона кубних метара воде за наводњавање, од чега се наjвише воде црпело из водотокова – 94 одсто, док су преостале количине захваћене из подземних вода, jезера, акумулациjа и из водоводне мреже.

Истраживањем о наводњавању обухваћени су пословни субjекти и земљорадничке задруге коjе се баве пољопривредном производњом и услугама у пољопривреди и управљаjу системима за наводњавање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *