07.02.2015., Танјуг

ПРИJEПOЉE – Седмочлана породица Досковић из села Звиjезд код Приjепоља већ седам година живи од узгоjа коза на обронцима Jабуке, на надморскоj висини од 1.000 метара.

koze_farma_DoskovicБогдан Досковић из села Звиjезд код Приjепоља пре седам година одлучио се за узгоj коза и у узгоj стада од 100 француских алпина jе ушао без икаквих кредита, са сопственим средствима, а првих пет година радили су само на селекциjи стада.

„Подручjе Западне Србиjе jе веома погодно за сточарство, ми смо наjпре хтели да гаjимо краве, али смо се одлучили за козарство jер имамо велике пашњаке, а француска алпина jе jедна од наjбољих“, каже Досковић за Танјуг.

Досковићи су добитници броjних награда. На саjму хране у Београду краjем прошле године фарма коза Досковић добила jе признање апсолутног победника у призводњи сирева и осталих млечних производа.

Пашњаци коjима jе подлога белокаменица обилуjу травом и растињем. На простору где се судараjу ветрови са Дурмитора, Бjелашнице, Златибора и Златара испаша коза jе од марта до децембра. Зими се користи сено са природних ливада, а Досковићи припреме око 3.000 бала.

Богдан Досковић каже да за све што произведе има купце, од jаради за приплод до млечних производа.

Kозе дневно даjу по четири литра млека, па се на фарми Досковића током дана обради и до 300 литара. Преко 90 одсто користи се за производњу сира.

O том делу посла брине ћерка Mирjана. „Цео живот смо имали козе, одрасли смо уз њих, а град нам jе близу. Сами смо на своме и не зависимо ни од кога“, прича она.

Према њеним речима, традиционални козjи сир продаjе се по цени од осам евра док jе трапист 13 евра у динарскоj противвредности, литар козjег млека коjе важи за наjздравиjе стаjе 150 динара.

Oд козарства, производње сира и млека живи седмочлана породица, а син Mирослав коjи jе завршио jе електротехничку школу али се вратио на имање и придружио породичном бизнису. „Радио сам код приватника, међутим, одлучио сам се за оваj посао будући да jе то наша традициjа, а имамо одличне услове за то“, оценио jе он.

Повезане теме:

2011 – Сир покренуо бизнис >>
2014 – Пријепоље – Досковићи шампиони у производњи сирева >>

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *