13. фебруар 2015., РТВ (Александра Бундало)

НОВИ САД – Увоз зелениша додатно обара цене кажу повртари у Госпођинцима, који указују да у интензивној производњи поврћа има исплативости, али би зарада била и већа када би било организованог откупа јер на њиховој муци највише профитирају накупци. Такође проблем им је и неконтролисан увоз зелениша.

povrce_nakupciПроизводњом поврћа породица Марин из Госпођинаца бави се већ 14 година. У пластеницима површине 1.500 метара квадратних , а које су иначе сами подигли без узимања кредита, производе скоро све повртарске културе. За своју робу кажу да је првокласна, да воде рачуна о свим сегментима производње а нарочито о поштовању каренце.

Драган Марин рекао је за РТВ да у производњи поврћа поштују сва упутства у примени средстава за заштиту биља а да средства за принудно сазревање плодова не користе. У посао су укључени сви чланови породице: супруга Мирјана која производи расаду и син Зоран који је задужен за текуће радове.

Са нашим домаћинима разговарали смо и о исплативости повртарске производње. Како кажу, проблем су накупци али и неконтролисан увоз зелениша због чега им изостаје очекивана зарада. Решење виде у оживљавању домаћег задругарства, јер сматрају би на тај начин могли имати организован и сигуран пласман робе на тржишту.

Такође, Марини сматрају да би држава морала да ограничи увоз поврћа, које је, како тврде, најчешће неадекватног квалитета и не може се поредити са домаћим.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«
Следећи чланак
»