17. фебруар 2015, РТС

Производња цвећа, како кажу стручњаци, има будућност јер се и поред поскупљења репроматеријала остварује зарада. Многима је узгој цвећа у заштићеном простору само додатна делатност. Тим послом се, према подацима Завода за статистику, бави око 1.400 домаћинстава.

cvece_biznisИван и Тамара Гајић из Трске код Раче Крагујевачке производе цвеће осам година. Почели су са два а сада имају десет пластеника чија је површине хиљаду квадратних метара. За подизање пластеника од 120 квадратних метара потребно је уложити око 600 евра.

„Планирамо још да се ширимо, улагања су велика, зарада зависи од сезоне. Иде се даље планирамо проширење, грејање ако будемо могли то је огромна инвестиција“, каже Иван Гајић.

Код нас се под пластеницима и стакленицима цвеће гаји на приближно 120 хектара. За оне који би да производе цвеће у затвореном простору стручњаци предлажу дугорочније планирање производње јер, како тврде, нема брзе зараде.

„Почетницима је најбоље да крену са мањим обимом производње да полако стичу искуство, да прате дешавања код нас и у свету што се тиче потражње било да се тиче нових технологија и да у складу са тим повећавају обим производње“, каже Марија Марковић са Шумарског факултета.

Пре тридесетак година домаћинство Петра Ђорђевића у Вучићу код Раче Крагујевачке поврће у пластеницима заменило је цвећем. Из године у годину повећавала се површина засада. Раде без прекида, нема недеље и празника, никада нису користили кредите банака ни новчану помоћ надлежног министарства.

„Сада имамо око 4.000 квадратних метара попод пластеницима са грејањем и око три хиљаде квадратних метара под стакленицима. Годишње производемо милион и више садница цвећа у саксијама“, каже Јасмина Ђорђевић из села Вучић.
Иван Ђорђевић планира да у наредних годину, две изгради још један стакленик од две хиљаде квадратних метара.
„Вредност инвестиције је око 50, 60 хиљада евра, радићемо етапно како шта будемо могли.“, каже Ђорђевић.

У производњи цвећа у саксији када се одбију сви трошкови, зарада је двадесетак процената од продајне цене. Иначе, годишња производња по домаћинству у просеку је до петесет хиљада садница. Није тешко проценити зашто се повећава број оних који су се определили за производњу мушкатли, циклама, петунија…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *