22. фебруар 2015., РТВ

НОВИ САД – Прекомеран увоз товљеника и смрзнутог свињског меса оборио је цене живе мере домаћих свиња почетком фебруара на 100 до 110 динара за килограм што је по проценама товљача испод цене коштања.

SSP_ukidanjeЈедан од предлога пољопривредника који су протестовали у Богатићу био је да Србија једнострано укине Споразум о стабилизацији и придруживању, који предвиђа постепено смањивање царина и прелемана на увоз пољопривредних производа из ЕУ.

У Министарству пољопривреде кажу да то није изводљиво.

Један од товљача који предлаже укидање ССП Зоран Јуришић каже да су у Мачви у последња два месеца произвођачи на разлици у цени изгубили толико новца којим би се могла изградити најсавременија кланица.

И поред тога што се цена товљенника тренутно расте, увоз се и даље наставља .

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду , бивши помоћник у Министарству пољопривреде Слободан Теофанов за РТВ је истакао да „сада плаћамо цену што као држава нисмо својевремено искористили шансу и повукли средства из фондова ЕУ који су нам били на располагању и повећали директна даавња по грлу стоке“.

Државни секретар Зоран Рајић рекао је за РТВ и то да ће од сутра кланице свиње откупљивати по цени од 145 динара за килограм. Ускоро ће и министраство финансија из буџетских резерви реаговати како би се због прекомерног увоза заштитило домаће млекарство. А посебно је нагласио да најновијом уредбом о расподели аграрних подстицаја за ову годину сточари добити највише новца , како би повећали своју конкурентност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *