09. 03.2015, РТС

Комисија за заштиту конкуренције Србије објавила је да је одобрила холандском друштву „Адријатик Бидко“ да преузме „Денјуб фудс групу“, у чијем саставу су „Имлек“, млекара „Суботица“, „Бамби“ и „Књаз Милош“.

DanubeКако се наводи на сајту Комисије, холандска компанија је под контролом Инвестиционог фонда „Мид Европа партнерс“, који је 3. фебруара објавио да је „Денјуб фуд групу“ купио за 575 милиона евра.

Комисија је навела да је концентрацију која настаје том куповином одобрила јер се купац „изричито изјаснио“ да ни то друштво, нити с њим повезани учесници на тржишту, немају зависна друштва, нити су присутни у промету робе и услуга у Србији, земљама Споразума о слободној трговини југоисточне Европе (ЦЕФТА) и у Европску уније.

Том концентрацијом, како се истиче, неће доћи до промене и повећања тржишног учешћа, а самим тим ни до битне промене структуре утврђених релевантних тржишта, нити ће учесници концентрације стећи предност на било ком од тржишта.

„Закључено је да спровођењем ове концентрације не долази до значајног ограничавања, нарушавања или спречавања конкуренције, пре свега стварањем или јачањем доминантног положаја“, истиче се у саопштењу Комисије.

У куповини „Денјуб фуд групе“, поред „Мид Европа партнерса“, учествује и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), као и водеће европске банке Уникредит, Рајфајзен, ИНГ, БНП и Сити, и домаћи партнер Андреј Јовановић.

Део трансакције су и млекаре у власништву Имлека у Македонији, Републици Српској и Црној Гори.

Са више од 400 милиона евра укупног промета у 2014. години, „Денјуб фудс група“ представља српског и регионалног лидера на тржиштима млека и млечних производа, кондиторских артикала, као и минералне воде и енергетских пића. Група извози своје производе и на тржишта западне Европе.

„Мид Европа партнерс“ је инвестициони фонд фокусиран на централну Европу и Турску, са седиштем у Лондону и представништвима у Будимпешти, Истанбулу и Варшави. Од свог оснивања 1999. године, „Мид Европа партнерс“ је руководио укупним капиталом од 4,2 милијарде евра.

Фонд је познат у Србији и региону по стварању водећег кабловског и интернет оператера, СББ-Телемакс групе, коју је продао у октобру 2013. године америчком инвестиционом фонду Колберг Кравис Робертс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *