13.03.2015., Танјуг

БEOГРAД,- Незадовољни пољопривредници окончали су данашњи протест организован на подручjу Срема, Mачве и Баната, и поручили да ће сачекати недељу дана да влада предузме мере коjе jе обећала.

Snezana Bogosavljevic BoskovicЊихова три главна захтева су: интервентан откуп меса, млека и товљеника, хитна забрана увоза меса, млека и живе стоке, као и измена правилника о промету и коришћењу живе стоке и меса.

Председник Униjе пољопривредних произвођача из Сремске Mитровице Златан Ђурић потврдио jе Танјугу да су протестне вожње завршене, напомињући да су удружења могла за себе донети одлуку да ли ће блокирати саобраћаjнице.

Иако су биле наjављене само протестне вожње, како jе РTС пренео, сточари су ипак данас блокирали пут Шабац-Лозница.

Ђурић jе рекао да ниjе било проблема, протести су протекли мирно и сада остаjе да чекаjу до петка, 20. марта да виде да ли ће им бити испуњени захтеви.

У Влади Србиjе синоћ jе одржан састанак на коме jе договорено да влада у року од седам дана предузме све неопходне кораке и донесе адекватне мере у циљу решавања овог проблема.

Влада Србиjе наjавила jе да ће увести заштитне мере приликом увоза свињског меса и млека и пронаћи механизам за њихов откуп уз помоћ робних резерви, након чега су пољопривредници одустали од наjављене блокаде саобраћаjница широм Србиjе.

Mинистарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић рекла jе раниjе данас да jе Eвропска комисиjа већ дала сагласност за увођење заштитних мера на тржишту млека у Србиjи, а ради се и на прикупљању података коjи би оправдали захтеве за заштиту од прекомерног увоза товљеника и меса по дампинг ценама.

„Сточари су се обавезали да доставе те податке коjи ће бити прослеђени EУ. Њихов други захтев да се забрани увоз свих прехрамбених и пољопривредних производа jе нереалан у овоj години“, рекла jе министарка и поручила да се до решења мора доћи конструктивним диjалогом и да jеднострани приступ не може дати резултат. 

Влада Србиjе спремна jе да помогне узгаjивачима свиња коjи имаjу проблем са откупом, рекла jе Богосављевић Бошковић.

„Договорили смо се да у овом моменту направимо интервентан откуп утовљених свиња, по принципу натуралне размене посредством Дирекциjе за робне резерве – откуп свиња за меркантилни кукуруз“, навела jе она, додаjући да jе то тренутно jедина могућност. 

Према њеним речима у складу са могућностима коjи пружа Споразум о стабилизациjи и придруживању (ШП) са EУ биће примењене и неке заштитне мере.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *