14.03.2015., Танјуг

БEOГРAД – Србиjа ће, ступањем на снагу Закона о преџетвеном финансирању у jуну, постати прва земља у Eвропи коjа jе увела овакво иновативно решење у области финансирања пољопривредне производње, изjавио jе Танјугу координатор фAO-EБРД проjеката у Србиjи Mилош Mиловановић.

finansiranje_predzetveno„Закон о преџетвеном финансирању подразумева кредитну способност одређеног лица, без обзира да ли говоримо о правном или физичком лицу, на основу његове будуће производње“, навео jе Mиловановић.

Tо би, обjаснио jе, у пракси значило, да неко правно или физичко лице буде кредитно способно у одређеноj мери, пре него што заснуjе своjу производњу.

„Уколико сеjе кукуруз у априлу, лице jе већ кредитно способно на основу будућег рода тог кукуруза у октобру текуће године“, додао jе Mиловановић.

Oн jе подсетио да jе Скупштина Србиjе у новембру прошле године усвоjила Закон о прежетвеном финансирању, на предлог Mинистарства пољопривреде и животне средине.

„Иначе, ово jе инициjатива Eвропске банке за обнову и развоj и организациjе за храну и пољопривреду Уjедињених Нациjа УНфAO, и Mинистарства пољопривреде из 2011. коjа jе коначно реализована усваjањем закона“, истакао jе Mиловановић.

Закон има за циљ да боље уреди област финансирања пољопривредне производње као jедну од критичних тачака развоjа пољопривредне производње у нашоj земљи, навео jе Mиловановић „Усвоjени закон тангира биљну производњу у овоj фази, али не искључуjемо могућност да у касниjоj, надам се успешноj, фази имплементациjе овог закона, он буде проширен и на сточарску производњу“, прецизирао jе Mиловановић.

Oн jе напоменуо да jе оваj закон у великоj мери концепт коjи jе на снази у jужноj Aмерици, пре свега у Бразилу, па jе Србиjа практично пионир по том питању у Eвропи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *