16. март 2015., Танјуг,РТВ

СКОПЉЕ – Удвостручен увоз меса, десеткован домаћи сточни фонд, знатно смањена домаћа производња и велики број произвођача и прерађивача меса који су отишли у стечај, представљају најкраћи опис тренутне ситуације у месној индустрији Македоније, пише македонски портал „Капитал“.

stocarstvo_makedonijaКако се наводи у тексту, македонска производња меса је у очајној ситуацији а произвођачи, који се некако још држе на тржишту, поручују да се броје месеци до тренутка када ће Македонија постати апсолутно зависна од увоза.

Домаћи произвођачи меса без помоћи државе не могу да се такмиче са увезеним месом које матичне државе дотирају и стимулишу ради извоза, пише портал.

Македонски фармери су сваке године све мање у могућности да одрже ионако мали сточни фонд, а домаћа производња основног ресурса – сточне хране, као да и не постоји. Статистика само потврђује изјаве људи из месне индустрије.

Македонија је у 2014. увезла меса и месних прерађевина у вредности од 144 милиона евра. У односу на 2013. годину, када је увоз износио 123 милиона евра тај пораст и није велики, али је он највећи у последњих осам година, и у поређењу са 2007. годином, када је увезено месо вредело 71,7 милиона евра, пораст износи више од сто одсто, наводи „Капитал“.

Таква ситуација у месној индустрију у јавности се често објашњава недостатком конкурентности домаће производње у односу на увозно месо.

Међутим, произвођачи меса имају другачији поглед на ствари.

„Погрешно је схватање да су стране компаније које извозе месо у Македонију боље од нас и да зато постижу нижу цену.

То апсолутно није тачно, углавном због тога што сви радимо на истим принципима и са истим ценама хране на берзи, а ми који радимо у Македонији имамо додатне повољности, јер имамо јефтинију радну снагу и немамо трошкове превоза“, рекао је Том Бабунски из велешке компаније Агриа.

Према његовом мишљењу, увозни производи могу да постигну изузетно ниску цену искључиво коришћењем државне субвенције за производњу и додатних увозних субвенција.

„Само тако они могу да буду јефтинији од нас и да нам узму тржиште“, додаје Бабунски.

Портал даље наводи да су сви консултовани произвођачи јединствени у мишљењу да овакву ситуацију треба под хитно решавати и сматрају да за то постоје два начина.

Према њиховом ммишљењу, први начин је повећање царина на увоз меса, што је, како указује „Капитал“, готово немогуће спровести због трговинских споразума потписаних између Македоније и земаља ЦЕФТА, односно са ЕУ.

Други начин би била промена модела субвенција у модел наменског стимулисања домаће производње меса, преноси портал ставове македонских месара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *