18.03.2015., Танјуг

БEOГРAД – Влада Србиjе ће на сутрашњоj седници донети одлуку о интервентном откупу товних свиња и пооштравању мера увоза, промета и употребе замрзнутог меса, наjавила jе владина канцелариjа за сарадњу са медиjима.

vladaВлада Србиjе jе, након прошлонедељних разговора са представницима реномираних пољопривредних удружења, предузела све неопходне кораке и донела низ адекватних мера, у циљу решавања ситуациjе у свињарскоj и млекарскоj производњи.

У складу с тим, навадено jе у саопштењу, Влада Србиjе ће на сутрашњоj седници донети одлуку о интервентном откупу товних свиња по килограму:

– за I класу по цени од 170.00 динара, за II класу 150.00 динара и за III класу 140 динара са урачунатим ПДВ-ом или
– разменом за меркантилни кукуруз и то 11 килограма кукуруза за I класу, 10 килограма за II класу и 9 килограма за III класу.

Поред тога, биће уведене и посебне дажбине (прелевмани) на увоз живих свиња.

Истовремено, пооштраваjу се мере увоза, промета и употребе замрзнутог меса. Замрзнуто месо више неће моћи да се продаjе као свеже и да се на таj начин потрошачи доводе у заблуду.

У наредном периоду пољопривредним произвођачима биће убрзана исплата пренетих обавеза из претходне године, као и исплата текућих подстицаjа за сточарску производњу.

С обзиром на то да одрживост млекарског сектора зависи од низа фактора, Влада Србиjе jе са представницима млекарских удружења постигла сагласност да се конкретне мере у овоj области донесу следеће недеље како одлука не би била преурањена.

Tим за пољопривреду Владе Србиjе jе, на оваj начин, посао коjи jе раниjе траjао два-три месеца, завршио за недељу дана, захваљуjући доброj координациjи више министарстава и директноj комуникациjи са произвођачима и прерађивачком индустриjом, наведено jе у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *