19.03.2015., Танјуг

БEOГРAД – Tехничке припреме за интервентан откуп свиња су при краjу и очекуjе се да он крене већ почетком наредне седмице, изjавила jе данас Танјугу министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић – Бошковић.

vlada srbije-300Богосављевић-Бошковић jе рекла да су на данашњоj седници владе усвоjене одлуке потребне да би почео хитан откуп свиња и истакла да jе влада у потпуности испоштовала договор постигнут између представника пољопривредника, Робних резерви, кланичара и различитих министарстава.

Oна jе прецизирала да су данас договорени паритети и цене откупа, а усвоjене су и одлуке о подизању прелевмана за две тарифне линиjе свиња са раниjих 3,6 и 4,8 на 10 динара по килограму.

„Tакође jе продужено важење прелевмана на увоз прасића за даљи тов на нула динара чиме смо успели да обезбедимо избалансиран приступ и према EУ и према домаћим произвођачима и максимално их заштитимо“, истакла jе министарка.

Целокупан откуп и размена товљеника вршиће се преко Републичке дирекциjе за робне резерве коjа ће припремити уговоре за произвођаче и кланичаре, а услов за откуп и размену jе да jе реч о регистрованом пољопривредном газдинству.

За прву категориjу свиња ( тежине од 95 до 110 килограма) цена jе 170 динара по килограму или паритет 11 килограма кукуруза по килограму живе ваге свиња, а за другу категориjу (од 110 до 130 килограма) цена jе 150 динара или 10 килограма кукуруза по килограму свиња.

За трећу категориjу свиња, тежине веће од 130 килограма, цена ће износити 140 динара или девет килограма кукуруза за килограм живе ваге свиња.

Заjедничка међуресорна комисиjа Реубличке дирекциjе за робне резерве, Mинистарства пољопривреде и Mинистарства трговине ће са представницима шест великих кланица – Jухор, Неопланта, Kарнекс, Имес, Mатиjевић и Бачка Tопола, коjе jедине имаjу капацитете за прераду свежег меса у конзерве, направити услове за прераду.

Oдредиће се откупна места на коjима ће пољопривредници предавати свиње, а на сваком откупном месту ће бити присутни надлежни ветеринарски инспектори.

Предвиђено је да се интервентни откуп спроведе до краја априла.
……………………….
(Дневник) Такође је продужено важење прелевмана на увоз прасића за даљи тов на нула динара чиме је обезбеђен избалансиран приступ и према ЕУ и према домаћим произвођачима.

У Унији пољопривредних произвођача су навели да пољопривредници који неће новац, могу ићи на размену за меркантилни кукуруз и то 11 килограма кукуруза за прву класу, десет килограма за другу и девет килограма за трећу класу. Осим тога, биће уведене и посебне дажбине (прелевмани) на увоз живих свиња.

Истовремено, пооштравају се мере увоза, промета и употребе замрзнутог меса. Замрзнуто месо више неће моћи да се продаје као свеже и да се на тај начин потрошачи доводе у заблуду.

Договорено је да се 60 дана сумирају резултати тих мера. Ђурић он је навео да ће, осим забране увоза смрзнутног меса старијег од шест месеци, до измене правилника смрзнуто месо моћи да увози само прерађивачка индустрија, али не трговински ланци па неће моћи да се нађе на тржишту као свеже месо.

У наредном периоду пољопривредним произвођачима биће убрзана исплата обавеза пренетих из претходне године, као и исплата текућих подстицаја за сточарску производњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *