23.03.2015, РТС , Танјуг

Јулија Трофимова, портпаролка „Роселкознадзора“, руског тела за надзор увоза пољопривредних производа, рекла је за РИА новости да би могао да буде забрањен увоз „свих биљних производа“ из Србије.

rusija_zabrana_izvozaТоком викенда, „Роселкознадзор“ је објавио извештај у којем се наводи да је забележен значајaн пораст извоза јабука из Србије у Русију, па је од колега из Србије затражено објашњење.

„Сумњамо да је реч о реекспорту, највероватније пољских јабука“, рекла је Трофимова.

Ипак, Трофимова је напоменула да то не могу да сигурношћу да кажу јер чекају реакцију из Србије.

„Сматрамо да је десет дана довољно да из Србије добијемо одговор. Уколико га не добијемо – следи забрана увоза“, навела је Трофимова и додала да се забрана не би односила само на јабуке већ на „све биљне производе“.

После све чешћих извештаја о покушајима да се „заобиђе“ емабарго на увоз пољопривредних производа из земаља чланица Европске уније, руске власти ограничиле су увоз воћа и поврћа из Украјине и Албаније, затим меса и поврћа из Молдавије, као и увоз меса из Црне Горе.

У међувремену, надлежни у Србији поручили су да после потписивања Протокола о сарадњи руске партнере дневно извештавају о испорученој роби и пратећој документацији.

Огласио се и министар трговине Расим Љајић, који је за Новости рекао да свака сумња на евентуални реекспорт јабука у Русију мора хитно да се испита.

Не смемо дозволити да се због једног или два извозника угрози Споразум о слободној трговини са Русијом, истакао је Љајић.

Паралелено, провериће се ко су наши извозници, колико их има и које количине јабука одлазе из Србије, рекао је Љајић и најавио састанак са руском страном по том питању.

„Не треба унапред искључити ни једну могућност и до каквих год информација дођемо, саопштићемо их партнерима. Од Руса нема разлога да било шта кријемо. Контрола наших граничних и царинских служби већ је појачана, јер је ово други пут од почетка године да се износе сумње у реекспорт“, рекао је министар.

Љајић је подсетио да је у јануару фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде комуницирала са руским заводом и да је договорено да ће се радити на спречавању евентуалног реекспорта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *