23.03.2015.,РТС

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да неће бити забране увоза млека из ЕУ, а проблем постојећих залиха биће решен.

mleko_kriza_uvozГоворећи о вишковима млека, министарка пољопривреде је рекла да ће Републичка дирекција за робне резреве откупити постојеће залихе млека у праху и да су за то обезбеђена средства, преноси Танјуг.

„Тако ће бити превазиђен тренутни проблем повећаних количина млека“, рекла је министарка у паузи конференције „Програм предприступне помоћи за рурални развој 2014-2020 – ИПАРД 2“.

Према њеним речима, пољопривредници ће моћи као и до сада да предају млеко млекарама и на тај начин ће се решсити проблем вишка млека у овом моменту с једне стране, а са друге стране обезбедити и кондиторима да раде под истим условима као што раде и кондитори у ЕУ.

„Да смо реаговали на тај начин што бисмо повећали царине или увозне дажбине онда бисмо наше кондоторе довели у неравноправан положај тако да би они онда били угрожени“, каже Богосављевић Бошковић.

Како је навела, циљ је да се реши проблем пољопривредних произвођача у овом моменту али тако да се у исто време не направи проблем индустрији и да се у оваквим ситуацијама морају пажљиво одмеравати мере и решења, и имати балансиран приступ.

„Важно је да ова истина тешка времена када се ради о пољопривредној приоизводњи на неки начин са што је могуће мање лоших последица преживимо и да дочекамо боља и стабилнија времена“, поручила је министарка пољопривреде.
Када је реч о откупу свиња, Богосављевић Бошковић наводи да више нема пракрично ништа спорно осим техничких детаља за откуп свиња.

Потребно је утврдити, како каже, место на коме ће произвођачи дотерати своје свиње, односно кланичари које ће те свиње даље откупити и уговоре који ће бити потписани.

Додала је да ће на основу тих уговора пољопривредницима бити исплаћен новац или ће у замену за откупљене свиње добити меркантилни кукуруз у оном односу који је договорен и који је Влада Србије и усвојила

Оценила је да је најаважније да је постигнут договор и да је Влада Србије поштовала све оно што су договорили поризвођачи свиња, представници ресорних министарстава који учествују у ток процесу и Репубичка дирекција за робне резерве.

„У току викенда и данас су заседале комисије које утврђују техничку процедуру како да се и на терену овај процес откупа обави. Очекујем да тај посао врло брзо крене, већ наредних дана“, каже министарка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *