25. март 2015., Танјуг , РТВ

БЕОГРАД – Влада Србије је усвојила меру према којој у продајним објектима више неће моћи да се као „свеже“ продаје месо које је претходно било смрзнуто, изјавио је данас Танјугу директор Акционог тима за пољопривреду и саветник премијера Србије Драган Гламочић.

meso_zamrznutoГламочић је, у паузи конференције „Аграрна политика Србије“ коју организује НИН Фокус, рекао да је ова мера донета прошле седмице, али и да је за њену реализацију потребно усвајање правилника.

Ова одлука је, како је објаснио, донета у оквиру сета мера за проблеме који су се десили у сектору свињарства.

„То је било здравствено безбедно месо, само што његов квалитет никако није исти ако је прво замрзнуто па одмрзнуто, него када имате свеже месо“, рекао је Гламочић.

Према његовим речима, брзо решавање проблема са товљеницима је резултат рада „деливери јунита“ којим он руководи за сектор пољопривреде, и убудуће ће, како је додао, захваљујући овој јединици, сви проблеми у пољопривреди бити брже решавани.

„То смо показали на примеру меса, а ускоро ћемо и на примеру решења проблема са млеком“, казао је Гламочић, напомињући да је задатак јединице којом руководи да координира рад између министарстава и премијера, као и да убрза процедуре које су у претходном периоду трајале дуже.

Истакао је да ће бити тачно дефинисани критеријуми, рокови и особе које су одговорне за свој део посла, тако да ће се тачно знати ко је крив ако дође до заказивања у ланцу одговорности.

Србија неће дозволити гајење ГМО

Влада Србије неће дозволити гајење генетски модификованих организама (ГМО) нити њихову употребу за исхрану људи чак и ако буде измењен Закон о ГМО, изјавио је Гламочић.

GMO-2„Србија мора ускладити овај закон са оним из Европске уније, који је најрестриктивнији што се тиче ГМО“, казао је Гламочић новинарима у паузи скупа „Аграрна политика Србије“, али није прецизирао да ли би до измене тог закона могло доћи током ове године.

Гламочић је додао да ће Влада Србије дефинисати да ли ће изменама закона бити омогућен промет ГМО у земљи, истичући да је то питање од националног интереса.

Он је поновио да ЕУ има најрестриктивније прописе у тој области и да се засади ГМО могу наћи само у Шпанији и деловима Румуније.

„Актуелни Закон о ГМО у Србији има недостатке јер забрањује гајење ГМО, а истовремено омогућује увоз неких ГМО са модификацијама“, рекао је Гламочић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *