27. март 2015., РТВ (Ева Томовић)

НОВИ САД, БЕОГРАД – Опстанак домаћег млекарства може да буде доведено у питање након либерализације тржишта млека у Европској унији, уколико држава под хитно не предузме мере како би заштитила сточаре и произвођаче млека. Заправо, наша производња увелико је угрожена јер, како кажу упућени у тржишне токове, већ стижу јефтини млечни производи из увоза. Прозвођачи млека затражили су од Владе да забрани увоз те сировине.

mlekarstvo_propastПосле проблема са вишковима меса, на нашем тржишту појавиле су се и повећане количине млека. Узрок је већ дуже време повећан увоз из Европе којем су затворена врата руског тржишта. Произвођачи млека упозоравају на то да велике млекаре отказују откуп домаћим фармерима, тако да се дневно ствара до 300 хиљада литара вишка млека.

Председник Удружење произвођача млека Мачванског округа Горан Васић упозорава на то да највећу штету имају мали произвођачи, чији опстанак може да буде доведен у питање. Васић каже да су упутили молбу представницима Владе да забрани увоз сировог и концентрованог млека.

“Ако је држава у прва два месеца само 22 хиљаде сурутке увезла, питамо се где све ово води. Наравно да смо испровоцирани због таквог стања на тржишту”, објашњава Васић.

Он тврди да најављена мера којом би Робне резерве требало да откупе вишкове концентрованог млека и млека у праху неће решити већ тешку ситуацију на домаћем тржишту млека.

“Сигурни смо и на састанку у Влади смо рекли да те мере примамо са резервом и да оне неће стабилизовати тржиште сировог млека и заштити домаћу производњу”, истиче Васић.

Сања Бугарски из Централне асоцијације произвођача млека Војводине каже да су на вишкове млека указали још у септембру, а све може бити додатно отежано након либерализације тржишта млека у Европској унији. Постоје механизми заштите од претераног увоза те сирове, али нам недостаје јасно дефинисана стратегија.

“Оно што у овом моменту можемо да урадимо јесте да уведемо царине и прелевмане на све производе који нас угрожавају, и да се на тај начин зашитимо. Међутим, уколико Министарство пољопривреде не уради адекванте кораке, који је требало да буду предузети пре 15 или 20 година, неће нам помоћи никакве мере”, тврди Сања Бугарски.

Миладин Шеварлић из Друштва аграрних економиста Србије сматра да је једини начин да се домаћи произвођачи носе с европским пољопривредницима који имају и више новца и бољу опрему, укрупњавање поседа, односно производње.

“Једини начин је да пољопривредни произвођачи формирају националне задруге, према узору на, рецимо, швајцарски “Мигрос”, који има два милиона чланова, 80 прерађивачких капацитета, трговину са 700 хипермаркета, и пре две године имао је обрт 27 милијарди швајцарских франака. Док тако нешто не ураде наши пољопривредници и док се не удруже, нема им спаса”, каже Шеварлић.

Подсетимо, министарка пољопривреде почетком седмице изјавила је да забране увоза млека неће бити, али тврди да ће Министарство учинити све да сектор сточарства и производња млека у Србији буду заштићени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *