20. март 2015., УАП

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, амбасадор Краљевине Данске Њ.Е. Михаел Борг-Хансен и директор Управе за аграрна плаћања Бојан Живадиновић посетили су 18. марта 2015. године Куршумлију и Блаце и обишли пољопривредна газдинства која су корисници Fruits & Berries програма, српско-данског пројекта подршке сектору јагодичастог воћа на југу Србије.

fruit-beri2a-MМинистар Богосављевић Бошковић је заједнички пројекат две земље оценила као изузетно добар јер представља важан програм подршке малим пољопривредним газдинствима који је омогућио набавку техничке опреме, нових прерадних капацитета и система за наводњавање, што пољопривредницима омогућава специјалистичку производњу која доводи до боље конкуретности, како на тржишту у земљи, тако и на тржиштима ЕУ.

„Резултати овог програма су пораст извоза у износу од нешто више од милион евра и 190 нових радних места, од чега половину новозапослених чине жене“ рекла министар Богосављевић Бошковић, подсећајући и на друге мере субвенција у воћарству са посебним освртом на органску производњу за коју постоје изванредни услови на југу Србије.

Амбасадор Краљевине Данске Њ.Е. Михаел Борг-Хансен је нагласио, да ће овај пројекат, када се заврши 2016. године, представљати добар основ за даљу производњу воћа у овом делу Србије али и подстицај за нову сарадњу у другим областима пољопривреде.

Министар Богосављевић Бошковић, дански амбасадор Борг-Хансен и директор Управе за аграрна плаћања Бојан Живадиновић посетили су пољопривредно газдинство у селу Бела Земља, хладњачу „Макс д.о.о.“ у селу Међухана, хладњачу и сушару „Миди органик“ у селу Гргуре, хладњачу, сушару,производњу концентрата и воћних каша „Фригонаис“ и споменик данском лекару Др. Мелгарду у Куршумлији.

Пројекат подршке сектору јагодичастог воћа на југу Србије (F&B програм) је почео новембра 2010. године. F&B програм је развијен на основу билатералног споразума и посебног споразума о имплементацији. Програм финансирају Влада Краљевине Данскe и Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, у укупном износу од 9.25 милиона евра (донација Владе Краљевине Данске је 5.35 милиона евра, а Владе Републике Србије 3.9 милиона евра).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *