28.03.2015., Политика , Јована Рабреновић

Ако се смрзнуто свињско месо ни до сада није могло продавати као свеже, чему онда мере којима се то додатно забрањује ?

uvoz_svinjetine_30.03.2015Пошто увоз свињског меса „гуши” домаће тржиште држава је одлучила да помогне домаћим произвођачима откупом товљеника и да пооштри увоз и употребу замрзнутог меса. Наша влада је, пре десетак дана, недвосмислено саопштила да замрзнуто месо више неће моћи да се продаје као свеже и да се на тај начин потрошачи доводе у заблуду.

Ова друга мера је, практично, заштита потрошача, а надлежни нису саопштили шта их је на то натерало, јер је продаја замрзнутог као свежег места против прописа.

Колико је, уопште, било случајева таквих злоупотреба јуче нисмо успели да сазнамо, али су нам у Министарству пољопривреде рекли да је „увидом у евиденцију Републичке ветеринарске инспекције за град Београд, утврђено да није било случајева да се у промету замрзнуто месо продаје као свеже”.

Подаци из Управе царине и званичне статистике показују да је прошле године увезено преко 14.000 тона замрзнуте свињетине и преко 300.000 живих свиња. Највише је увезено замрзнуте свињетине без костију, око 12.000 тона. Реч је о највећим фирмама у индустрији меса.

„Политика” је писала, а на то су јој указали познаваоци прописа, да је разлог великог увоза замрзнуте свињетине што су код нас рокови за употребу тог меса дужи него у ЕУ па је тамошњим извозницима исплативије да га нама продају, и по дампинг ценама него да плаћају његово уништавање у кафилеријама.

Међутим, у Управи за ветерину кажу да за такве тврдње нема основа. „Закон о безбедности хране, као и постојећи прописи о општој и посебној хигијени меса усаглашени су са захтевима и стандардима ЕУ. Рок употребе за смрзнуто месо није прописан у ЕУ, постоје само препоруке да то буде од 18 до 22 месеца, јер одрживост меса зависи од више фактора, као што су: квалитет меса, услови чувања и друго. Рок употребе од шест месеци није прописан у ЕУ, такође ни од једне године, већ је субјекат који послује храном, односно месом, обавезан да утврди, документује и, када ставља у промет, декларише рокове одрживости меса и производа од меса”, навели су у одговору.

На наше подсећање да су надлежни саопштили да „замрзнуто месо више неће моћи да се продаје као свеже и да се на тај начин потрошачи доводе у заблуду” у Управи за ветерину кажу да се смрзнуто месо не продаје и не декларише као свеже, већ као охлађено, смрзнуто и одмрзнуто.

„У овом изразу се не крије никаква службена или друга намера да се било ко доведе у заблуду или омогући увоз ’бајатог’ или меса лошег квалитета. Смрзнуто месо може да се стави у ланац малопродаје само као претходно упаковано смрзнуто месо”, кажу у Управи ветерине.

Они додају да на основу прописа ЕУ и светских стандарда, као и законодавства Србије, смрзнуто или охлађено месо представља „свеже месо” које је након клања животиња, подвргнуто само температури хлађења или замрзавања, при чему састав и квалитет меса остаје исти, а смањује се могућност спречавања раста микроорганизама. Не постоји стручна ни научна оправданост да се смрзнуто месо не сматра свежим.

Када је све то тако зашто се онда уопште пооштрава увоз и промет замрзнутог меса? Сама Управа за ветерину је потврдила да убудуће рок трајања за замрзнуто месо говеда, свиња и живине које се увози, не сме да буде дужи од шест месеци од датума клања или замрзавања. Такође, субјектима који увозе смрзнуто месо прописана је обавеза да предметну пошиљку продају само у објекту одобреном за прераду меса и израду производа од меса.

– Убудуће месо се сме одмрзавати само у објекту одобреном за одмрзавање и паковање и може да се стави у промет у малопродају, под условом да је јасно декларисано да је у питању „одмрзнуто месо” и са допунском информацијом за потрошача као што су земља порекла, датум замрзавања и датум одмрзавања и упутством да се одмрзнуто месо поново не замрзава.

Вера Вида из Центра потрошача Србије каже да су они и раније подсећали да постоје различити рокови за употребу замрзнутог меса и да они код нас износе годину дана, а у ЕУ шест месеци и да се замрзнуто месо не може продавати као свеже.
Да је нешто у овој причи ипак „труло” потврдио је пре неколико дана и директор акционог тима (деливери јунит) за пољопривреду и саветник премијера, Драган Гламочић, својом изјавом да је влада донела мере које онемогућавају да се у српским трговинама смрзнуто месо продаје као свеже.

Ко гледа декларацију

Питали смо Управу за ветерину дa ли je тaчнo дa трговци морају само када продају целе полутке и трупове да назначе датум клања, док када месо продају у деловима као, на пример, крменадлу морају да назначе само датум паковања?
– Када се продају трупови, полутке, четврти и основни делови закланих животиња, субјекат у пословању храном обавезан је да наведе датум клања и рок одрживости производа. У случају продаје, на пример, крменадле обавезно је навођење датума клања на збирном паковању меса (дакле, продавац има информацију), док је на појединачном паковању, обавезно навести датум паковања и рок употребе – њихов је одговор.

uvoz_izvoz_meso_13-14

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *