31.03.2015., AVM P

Квоте за млеко у целој Европској унији укидају се данас, 31. марта, и од сутра ће европски произвођачи млека бити потпуно препуштени условима тржишта. Квоте за млеко у ЕУ-у уведене су 1984. године, у време када је производња у ЕУ била далеко изнад потражње. Оне су биле један од механизама за контролу вишкова у производњи млека, захваљујући чему су цене млека у ЕУ биле стабилне, а европском млекарству пружено тридесет идеалних година за развој и јачање конкурентских способности, уз субвенције које су захватале приближно 40% буџета ЕУ. Од данас се то мења.

mleko_cene_EU_300Укидање квота долази у врло неповољном тренутку јер су, због ембарга Русије на увоз млечних производа из ЕУ, европски фармери већ дуже изложени континуираном паду цена млечних производа.

Укидање квота допринеће даљем повећању вишкова млека и угрозиће посебно мале фармере широм Европе.

Једини који ће имати краткотрајну корист од отварања неограничених могућности за производњу млека у ЕУ биће потрошачи.

Србија, која већ у дугом низу година бележи велику кризу у сточарској производњи, а посебно у производњи млека, ако не предузме адекватне мере да заштити своју производњу, може доживети потпуни слом у овој грани сточарства. ЕУ не може и нема право , после 30 година потпуно протектиране производње , у току којих је пружила млекарској индустрији идеалне услове за развој, и у условима вишеструко вреднијег субвенционисања своје производње, да захтева од других земаља у транзицији, да прихвате потпуне неравноправне услове тржишне утакмице који су јој силом наметнути.

Директну одговорност за све последице које нас чекају у будућности, уз актуелну пољопривредну политику, сносиће актери који су учествовали у доношењу неодговорних и некомпетентних политичких одлука и одредаба  Прелазног трговинског споразума (2008) које су суштински угрозиле интересе пољопривредне производње у Србији и интересе земље у целини, као и они који у овом критичном тренутку, немају политичке воље и храбрости да исправе грешке својих предходника. Откупљивањем вишкова са нашег тржишта не решава се ни један проблем наших фармера и тржишта, већ се гаси пожар који ће поново букнути за неки месец, а суштински се, из сиротињског српског буџета , финансирају вишкови европског тржишта, чиме се Србија , са друге стране, индиректно придружила и санкцијама ЕУ према Русији.

Чиме нас је то Европа задужила да би јој се ми сада одуживали на овај начин , оваквим економским суицидним лупингом , иза кога неће остати ништа осим дугова за праунуке и уништене пољопривреде? … Можда је то само припрема за 2017. годину и начин да се све вредности наше пољопривреде сведу на минимум пре изношења њених остатака на распродају странцима? … Историја ће све памтити и све поправити , али није морало и не мора то на овај начин … Хоћемо ли и ми , као Мађарска, за десет година за скупе паре од странаца откупљивати оно што је сада наше и не мора бити никада туђе? … Једног дана ће на сва ова питања неко морати да да одговоре …

И коначно, хоће ли преговори о Поглављу 11 (О пољопривреди и руралном развоју) донети неки бољитак или Србија више нема права да води рачуна о интересима својих грађана и хоће ли бити присиљена, у том случају, да размишља и о алтернативним путевима свог развоја? Време ће показати …

 Сродне теме:

ЕУ укида квоте за производњу млека

26. март 2015., Танјуг , РТВ

БРИСЕЛ – Европска унија ће 31. марта укинути квоте за производњу млека, што ће европским произвођачима донети већу флексибилност ради задовољења растуће потражње, нарочито на светском тржишту, саопштено је данас из Брисела.
„Укидање режима квота за производњу млека је истовремено изазов и шанса за Унију. Изазов је, јер ће читаве генерације произвођача млека морати да живе под потпуно новим околностима, а волатилност ће их засигурно пратити све време, док је шанса за Унију у смислу привредног раста и отварања нових радних места“, изјавио је данас европски комесар за пољопривреду Фил Хоган.

Он је такође додао да укидање квота не би требало да утиче на повећање производње млека у 2015. години, пошто је производња већ прошле године увећана 5,5 одсто.
Европска унија је 1984. године увела квоте за производњу млека, у настојању да ограничи саму производњу која је далеко премашивала тражњу. Под тим квотама, свака земља чланица ЕУ има државну квоту о дозвољеној количини производње, која се дистрибуира фармерима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *