08.04.2015., Танјуг

НOВИ СAД – Mинистарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић изjавила jе данас у Новом Саду да се интервентни откуп товљених свиња успешно приводи краjу и да сутра почиње и натурална размена товљеника за кукуруз.

tovljeniciЗа откупљивање договорених количина товљеника пољопривредници су добили одговораjући износ новца, у складу са оним како jе договорено, рекла jе министарка пољопривреде и нагласила да не очекуjе више такве проблеме као што их jе било последњих неколико месеци у тоj области.

„Надам се да ће и натурална размена товљеника за кукуруз бити брзо завршена“, рекла jе она новинарима приликом посете Пољопривредном факултету у Новом Саду и додала да ће и таj други део тога посла бити брзо завршен.

Напомињуjући да jе то конкретна мера помоћи државе пољопривредним произвођачима, министарка jе истакла да очекуjе да ће она бити до краjа добро спроведена и да ћемо коначно решити таj вишемесечни проблем у нашем сточарству.

Богосављевић Бошковић jе додала да ће тржиште свиња бити стабилизовано и да ће у наредним месецима лакше моћи да се контролише понуда товљеника.

У прилог таквоj оцени jе, рекла jе она, и чињеница да се и тржиште Руске федерациjе стабилизуjе, тако да ће наши кланичари и у будуће бити заинтересовани за извоз у Русиjу.

„Oчекуjемо и наставак добре сарадње између кланичара и одгаjиваца свиња, односно да ће нашим пољопривредницима бити понуђене добре цене за товљенике коjима ће они бити задовољни“, рекла jе Богосављевић Бошковић.

Oна jе подсетила да jе договорена цена за прву категориjу свиња 170 динара по килограму или 11 килограма кукуруза, за другу 150 динара или 10 килограма кукуруза, а за трећу категоруjу 140 динара или 9 килограма кукуруза.

Помоћник министра пољопроивреде Ненад Kатанић рекао jе да jе интервентни откуп у Срему и Mачви почео пре неколико дана и додао да би сутра први део откупа требао да буде завршен.

Направљени су и паритети за интервентни откуп товљеника коjи ће бити робно размењени за кукуруз и очекуjе се да и таj посао буде окончан после Ускршњих празника, рекао jе он.

Било jе мањих проблема у откупу због тога што су неке приjављене кланице у међувремену одустале од своjих квота, па jе мањи броj од предвиђеног обављао откуп, али генерално таj посао jе преошао без већих проблема, оценио jе Kатанић.

Oн jе навео да jе за таj интервентни откуп Mинистарству пољопривреде достављен списак за откупљивање 25.000 товљеника, од чега jе за 10.000 одвоjен новац, а остатак ће бити откупљен кроз робну размену за кукуруз.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *