16. апр 2015, РТС

Сетва касни десетак дана. Због честих киша и расквашеног земљишта, ратари су шећерну репу посејали на 45.000 хектара, што је знатно мање него лане. Почела је сетва кукуруза који ће и ове године заузети највеће површине, више од милион хектара. Ратаре највише брине његова ниска цена на тржишту.

setva_kasniЧим се земља мало просушила земљорадници су ушли у њиве, не би ли надокнадили изгубљено време.

„Гурамо некако, обављамо како морамо. Стара је механизација, да је нова ишло би много лакше и брже“, рекао је Ненад Петронијевић из Јакова.

Трактори су стари више од 30 година, а прикључне машине због дотрајалости не могу ваљано да припреме земљиште за сетву.

„Још увек има воде у атару, не зна се када ћемо моћи да уђемо у њиву, када ће моћи да се сеје, када ћемо извршити припрему… Не зна се када ће се вода повући“, каже Слободан Жигић из Јакова.

„Због хладног земљишта и провлажених земљишта, где лежи вода, забареног земљишта, припрема земљишта за сетву не може да се обави квалитетно и на одговарајући начин. Сетва касни. Због тога би требало сејати хибриде кукуруза краће вегетације“, каже Живота Јовановић из Института за кукуруз Земун Поље.

Више су цене репроматеријала за сетву него лане.

„Према мојој рачуници сетва ће ове године бити скупља за 10 година у односу на прошлу годину. Да би засејао хектар кукуруза, потребно је негде око 50.000 динара“, каже Петар Петронијевић из Јакова.

Ипак, цена те житарице на тржишту никако да пређе 16 динара по килограму.

„Цена кукуруза у свету креће се око 140 долара по тони или између 15,5 и 16 динара по килограму, без пореза. И то је неки ценовни ниво око којег ће се цена кукуруза, у некој ближој перспективи, кретати и ми не очекујемо нека значајнија померања“, каже Жарко Галетин из Продуктне берзе, Нови Сад.

На овако ниску цену кукуруза, кажу стручњаци, утичу и највеће забележене светске залихе кукуруза у последњих 12 година од готово 200 милиона тона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *