23. 04. 2015. , Танјуг, РТВ

БЕОГРАД – Влада Србије дала је данас сагласност да Републичка дирекција за робне резерве, од 27. априла до 30. јуна ове године купи млеко домаћег порекла прерађено у млеко упраху од домаћих произвођача.

mleko_prah_otkupКако се наводи у саопштењу канцеларије за сарадњу са медијима, цена обраног млека у праху је 420, а пуномасног 460 динара по килограму, са ПДВ-ом.

Обезбеђено је 500 милиона динара за откуп млека у праху, одлучено је на данашњој седници Владе Србије.

Потребне системске мере за очување млекарског сектора

Национална асоцијација прерађивача млека (СЕДА) поздравила је одлуку Владе.

СЕДА сматра да је овом одлуком учињен позитиван корак ка ублажавању негативних ефеката кризе у млекарском сектору и очувању производње на домаћим фармама.

Та асоцијација истовремено напомиње да се млекарски сектор суочава са комплексним изазовима због поремећених економских односа Европске уније и Русије и пласманом вишкова млека и млечних производа из Европе у ЦЕФТА регион, укључујући и Србију.
У новонасталим околностима, домаће млекаре су под притиском ниских увозних цена ЕУ производа у региону, те је извоз на традиционална тржишта вишеструко умањен, а самим тим је угрожен и откуп млека са домаћих фарми.

СЕДА сматра да настала ситуација није једнократна криза, узимајући у обзир и да се Европа годинама спремала за укидање квота и глобалну тржишну утакмицу.

Србија је, како се истиче, једина земља у процесу придруживања која је либерализовала тржиште са ЕУ, а да притом није унапредила конкурентност индустрије и примарних произвођача, коришћењем претприступних фондова и других облика институционалне и финансијске подршке.

Та асоцијација очекује да ће Влада Србије наставити са конструктивним дијалогом са кључним актерима у сектору и дефинисати системске мере за очување виталних националних интереса.

Јовановић: Поздрављамо одлуку владе о откупу млека у праху

И Удружење произвођача млека Србије поздравило је одлуку Владе Србије.

„Ми на ову одлуку владе гледамо позитивно, поздрављамо је, и очекујемо да ће у наредном периоду онолико брзо колико се залихе код прерађивача смање, практично се и ослободити притисак на овај сектор производње сировина који јесте најугроженији“, рекао је Танјугу председник Управног одбора Удружења произвођача млека Србије Љубиша Јовановић.

Уз подсећање да је Удружење произвођача млека Србије, заједно са прерађивачима пре два месеца покренуло иницијативу код Владе Србије за откуп тржишних вишкова код произвођача, Јовановић је рекао да је у том периоду било озбиљнијих отказивања уговора код фармера за откуп млека, а постоји и даље притисак да се откупна цена смањи.

„Прерађивачи то правдају залихама у првом реду млека у праху, које је због неконкурентности домаће и велике продаје и понуде увозног млека, довело до тога да увозно млеко у праху, у првом реду за кондиторску индустрију, буде јефтиније“, објаснио је Јовановић.

Јовановић је оценио да се у овом случају откупа млека у праху за Робне резерве ради о количини од око две хиљаде тона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *