23. 04. 2015., РТВ

НОВИ САД – Удружења пољопривредника чланице Асоцијације пољопривредника упозорила су данас да је и даље веома лоше стање на тржишту свињског меса и млека у Србији. Удружења су у заједничком саопштењу за јавност упозорила да држава и још увек није представила нацрт измене правилника у области меса, којим би се дугорочно побољшали услови привређивања у овој грани пољопривреде.

neispunjena_obecanjaВлада Србије је средином марта ове године донела одлуку о интервентном откупу свиња (размена за меркантилни кукуруз) и повећање прелевмана при увозу свињског меса. Најављене су и хитне измене правилника којима ће се омогућити прерада и промет меса као што је у земљама ЕУ, и превазилажење проблема у сектору млекарства.

„И после скоро два месеца разговора наших представника код надлежних органа на којима су предложена решења за настале проблеме, још нисмо видели ни нацрт измене правилника у области меса, којим би се дугорочно побољшали услови привређивања у овој грани пољопривреде“, пише у саопштењу.

Представници пољопривредника из удружења са подручја Мачве, где је сточарство као грана најзаступљенија су од других удружења пољопривредника чланица Асоцијације пољопривредника тражили подршку на одржаном ванрендном састанку 21. априла ове године, где су закључили да је овакво стање у аграру неодрживо и да се опет обрате Министарству пољопривреде и Влади Србије.

Чланице асоцијације захтевају хитну израду Закона о млеку и оног што је раније договорено, али није спроведено, као што је хитна измена свих правилника којима се омогућава прерада и промет меса као што је у ЕУ.

Пољопривредници траже и ступање на снагу мере интервентног откупа млека, који би се кроз прераду у млеко у праху понудио домаћим потрошачима и да њоме буду обухваћене само млекаре које у задње време не увозе млеко на штету домаћих произвођача.

Такође се од владе и ресорног министарства захтева доношење мера којима ће се ограничити максимални износ давања газдинству до пет милиона динара и хитна исплата заосталих субвенција из прошле године, као и исплата предвиђених давања за 2015. годину.

„У случају да надлежни и даље неефикасном администрацијом наставе гасити домаћу производњу не преостаје нам ништа друго него да после сиромашне пролетне сетве пољопривредници протестима изнуде мере за опстанак малог пољопривредног произвођача и села“, пише у саопштењу Асоцијације.

Удружења пољопривредника чланице Асоцијације пољопривредника су подржале протестни скуп који се одржао 9. марта 2015. године у Богатићу, након чега су уследили протести пољопривредника у Срему и Мачви.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *