05. 05.2015., Tанјуг, РТВ

БЕОГРАД – У Србији је осигурано само осам одсто обрадивих површина, а ни после катастрофалних прошлогодишњих поплава, нема значајнијих помака у тој области, изјавио је данас заменик директора компаније Ђенерали осигурање Србија Драган Филиповић.

osiguranje_oranice„То значи да је 92 одсто обрадивих површина без осигурања, препуштено на милост или немилост добром или лошем времену, што је јако неодговорно јер је то одређена врста имовине“, казао је Филповић.

Лош податак је и то да је код прошлогодишњих поплава, цела индустрија осигурања платила свега три одсто укупне штете која је настала, рекао је Филиповић новинарима након конференције за новинаре на којој је најављено одржавање Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

Он је напоменуо да у развијеним европским земљама такође не постоји обавезно осигурање, већ људи имају свест о томе и то је уобичајена обавеза.

„Када се десе такве последице, онда индустрија осигурања у Немачкој, Француској, Италији, покрива све те штетне последице, а држава евентуално потпомогне обнову неке инфраструктуре“, истакао је Филиповић.

Он је рекао да треба радити на развијању свести домаћих пољопривредника о превентивном деловању, истакавши да та врста осигурања није скупа.

„Осигурање пољопривредног газдинства, укупно осигурање за производњу је три одсто вредности производње“, навео је Филиповић.

Филиповић сматра да недостаје гласна и јасна порука државе да свако мора да сноси последице своје одлуке, а не да им она стално „ускаче“ у помоћ.

У осигурању доминира Војводина јер су ту приходи од пољопривреде највећи, а следи западна и централна Србија, осигуравају се углавном воћњаци и пољопривредни усеви (малина, јагода, боровница, вишња, јабука,кукуруз, пшеница, соја…).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *