20. мај 2015., Танјуг

СУБОТИЦА – Чланице Асоцијације пољопривредника противе се дугорочном издавању и продаји земљишта странцима, а у тим ставовима их подржава и локална самоуправа Суботице.

zemlja_ne_strancimaКако је на данашњој трибини у Суботици изјавио председавајући Управног одбора ове асоцијације Мирослав Киш, дошли су до текста нацрта измена и допуна закона о пољопривредном земљишту, којима је предвиђена могућност дугорочног издавања државне земље правним лицима на основу инвестиционих планова.

За нас пољопривреднике је то неприхватљиво. Ми сматрамо да носилац развоја мора бити мало породично газдинство, а не велико правно лице. Без тога нема руралног развоја и нема више људи на селу”, тврди Киш.

Уместо тога, како каже, Асоцијација предлаже – продају земљишта које није предмет реституције. И то 200.000 хектара оним пољопривредницима који живе и раде у месту где се земљиште и налази, с ограничењем на 20 хектара.

То је оно што може да унапреди мало локално газдинство. Наравно да не можемо прихватити да неки инвеститор из иностранства буде привилегован. За нас је неприхватљиво да се мења закон само како би се прилагодили странцима и инвестицијама”, рекао је он.

Скупу је присуствовао и градоначелник Суботице Јене Маглаи, који каже да локална самоуправа не подржава законска решења која дају могућност за стицање права својине на пољопривредном земљишту странцима.

Он је подвукао да би измене овог закона требало да буду предмет јавне расправе и посебно нагласио да решења тог закона још увек нису позната, већ се о њима само прича.

Маглаи сматра да је земљиште ресурс који треба да остане у власништву оних који овде живе и који су генерацијама стицали ту имовину.

Такође сматра проблематичним и то да се дозволи дугорочан закуп страним компанијама, јер би тиме, по његовој оцени, домаћи произвођачи били потпуно девастирани.

Нећемо баш тако лако да пустимо да овај закон има решења која ће дугорочно оставити веома негативне ефекте на нашу заједницу и наше пољопривредне произвођаче, посебно на мале и средње пољопривредне произвођаче, рекао је Маглаи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *