21.05.2015., Танјуг

Предузете мере Владе Србије обезбедиле су да се криза у млекарском сектору значајно ублажи, оцена је учесника данашњег састанка у Министарству пољопривреде са удружењима произвођача и прерађивача млека.

mleko_kriza_300БЕОГРАД – Предузете мере Владе Србије обезбедиле су да се криза у млекарском сектору значајно ублажи, оцена је учесника данашњег састанка у Министарству пољопривреде са удружењима произвођача и прерађивача млека.

Мере се односе на повећање увозне заштите за увоз сира из Европске уније (ЕУ), као и куповину млека у праху преко Републичке дирекције за робне резерве.

Истовремено је наглашено да су укупне мере субвенција за произвођаче млека које је Министарство обезбедило, у условима смањења буџетских издатака, ефектне и подстицајне за произвођаче, саопштено је из Министарства пољопривреде.

Састанку су поред представника Министарства, присуствовали и представници готово свих већих прерађивача млека, директор Удружења произвођача млека Србије и представници Републичке дирекције за робне резерве. Централна асоцијација произвођача млека Војводине, наводе у Министарству, није се одазвала позиву за састанак.

„Сви заједно треба да раде на повећању квалитета млека, подизању конкурентности производње и повећању извоза млечних производа, како примарни произвођачи, тако и њихове асоцијације, прерађивачи млека, Министарство пољопривреде и његове надлежне службе“, закључено је на састанку.

Вучић најавио прелевмане на млеко

Премијер Србије Александар Вуцић најавио је данас да ће Влада увести прелевмане на млеко и констатовао да Владу Србије нападају увек они од којих је и наследила криминални договор којим су домаћи пољопривредници, како каже, уништени, јер су морали да испоштују С СП којим је 2014. био предвиђен стопостотни увоз млека.

Вучић је, наиме, одговарајући на питања новинара након што је амбасадор Русије уручио донацију МУП-у, рекао, између осталог, да је влада уз подршку народа покренула велике и важне реформе, али и да на наке ствари мора да се реагује, наводећи као пример ситуацију вези с млеком.

„Имате цело друштво које се прави да не зна шта се дешава у вези с млеком, свакога дана критикују Владу Србије, а при томе нико неће да каже да влада ни лук јела, ни лук мирисала – ни за шта у томе није крива“, рекао је премијер и додао:
„Криви смо јер смо наследили један криминални договор који су направили Ђелић и Пајтић, упропастли, уништили државу Србију …испреговарали су најгори могући уговор који је једна земља направила, С СП где су наши пољопривредници уништени, где је нама наређено да 2014. године морамо да допустимо стопроцентни увоз млека“.

Влада, додао је, поштује то што су потписали Ђелић и Пајтића, али након тога је издвојила из буџета оно што је уштеђено да се помогне пољопривредницима, а то је до сада 500 милиона динара.

„Онда чујете са свих страна није то довољно, ви сте криви што нисте увели прелевмане. Сада вас обавештавам увешћемо и прелевмане и све ћемо да урадимо супротно од онога што су они урадили“, рекао је Вучић.

Поновио је да владу нападају увек исти, најпре „зашто није поштовано оно што је рекао ММФ“, а затим ће када се то поштује нападати „зашто радници штрајкују“…

„Штрајкују зато што 15 година послују са губицима. Има ли нека фабрика да је добро радила…нема ниједна, све су уништили и све су разорили, а ми гледамо нешто да поправимо“, рекао је Вучић.

Он је запитао да ли је можда остављена здрава Железара или Азотара или Петрохемија и додао – није остављено ништа.
„Претходници нам нису ништа оставили, чак ни подрум, али су и њега ђубретом затрпали“, приметио је премијер.

Домаћи произвођачи млека се од почетка ове године суочавају са проблемима због повећаног увоза млека из ЕУ, и то по нижим ценама којима домаћи фармери не могу да конкуришу.
Наиме, од 1. јануара укинуте су квоте за производњу млека у Европској унији, због чега су се појавили вишкови и повећан извоз.
У Србију је у периоду од 1. јануара до 1. маја ове године увезено око 2.700 тона млека, млека у праху и сирева, што је више него двоструко у односу на исти период претходне године, показују подаци Управе царина.

Према подацима Привредне коморе Србије, ове године је у нашу земљу увезено киселомлечних напитака – киселог млека, јогурта и павлаке, чак шест до седам пута више него 2014.

Влада Србије је већ предузела мере које се односе на повећање увозне заштите за увоз сира из Европске уније (ЕУ), као и на куповину млека у праху преко Републичке дирекције за робне резерве, а произвођачи су у више наврата тражили и увођење прелевмана на увоз млека.

Бошковић: Увођење прелевмана за одбрану млекарства

Намера премијера и владе је да по сваку цену одбрани млекарски сектор Србије, што знаци и уводење прелевмана на увоз млека, изјавила је данас министарка пољопривреде Снежана Богосављевиц Бошковиц. Она не оцекује контрамере из Брисела, јер це, додаје, као и у слуцају уводења претходних заштитних мера, све бити у договору са Бриселом.“Од њих смо имали до сада разумевање… верујем да цемо и за ове мере које у наредном периоду морамо спровести, имати разумевање“, рекла је Богосављевиц Бошковиц за Б92. Министарка је истакла да је Влада Србије принудена на такве мере јер је, додала је, наследила „катастрофално испреговаран“ Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *