03.06.2015., Танјуг

Mинистарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић изjавила jе данас да jе Влада Србиjе донела одлуку да уведе прелевмане на увоз млека и киселомлечних производа како би заштитила домаћу производњу од прекомерног увоза.

mleko_pravdaБEOГРAД – Mинистарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић изjавила jе данас да jе Влада Србиjе донела одлуку да уведе прелевмане на увоз млека и киселомлечних производа како би заштитила домаћу производњу од прекомерног увоза.

Oна jе у изjави Танјугу прецизирала да jе прелевман за увоз млека од 10 до 20 динара, док jе за киселомлечне производе од 10 до 30 динара.

„После озбиљиних вишемесечних и темељних анализа тржишта и положаjа у коме се нашао српски млекарски сектор, влада jе донела одлуку да уведе прелевмане на млеко и кисело млечне производе. Oво jе привремена мера у контексту осталих мера коjе држава предузима у циљу решавања поремећаjа на тржишту млечних производа“, истакла jе Богосављевић Бошковић и додала да ће прелевмани важити до краjа године.

Држава на оваj начин, сматра Богосављевић-Бошковић, жели да колико jе то могуће заштити домаће произвођаче коjи су у неравноправном положаjу у односу на европске фармере коjи имаjу далеко већа финансиjска средства на располагању.

Потреба за увођењем прелевмана се jавила због, истакла jе, евидентног поремећаjа на тржишту млечних производа, а као пример jе навела податак да jе у првих пет месеци забележен већи увоз ових производа за око 3,5 пута у односу на исти период прошле године.

Oна jе рекла да Влада Србиjе не жели ни на коjи начин да угрози добре односе са EУ у погледу спољнотрговинске размене чиjи jе обим у прошлоj години износио 1,9 милиjарди евра, при чему jе Србиjа остварила суфицит од 334 милиона евра.

„Зато ми и даље остаjемо чврсто на европском курсу у пољопривреди. Имаћемо интензивне контакте са Бриселом са коjим заjедно анализирамо стање на тржишту млекарских производа у Србиjи и договарамо заштитне механизме када се ради о овим производима“, закључила jе Богосављевић Бошковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *