04.06 2015, РТС

Влада Србије донела је одлуку да уведе прелевмане, односно таксе на увоз млека и киселомлечних производа како би заштитила домаћу производњу од прекомерног увоза. Те таксе износе од 10 до 20 динара за увоз млека, односно од 10 до 30 динара за киселомлечне производе. Произвођачи су задовољни одлуком, али истичу да се са њом касни.

mleko_prelevmaniКако европско млеко не би потопило домаће тржиште, држава подиже брану таксама на увоз и тиме би требало да помогне домаћим произвођачима. Колико им је помоћ потребна сведочи Бранко Лукић из Табановића код Шапца, који је због несигурног откупа и цене смањио број грла са 13 на девет.

„Дођу, па откупљују, па не откупљују, па не плаћају, зато сам смањио број грла. Цена је била 41 динар, а сада млеко износи до 33, 34 динара зависи у којој си млекари и како ти ко исплати. Мислим да ће да крене боље“, каже Бранко Лукић из Табановића код Шапца.

У Асоцијацији произвођача млека кажу да је мера добра, али да се са њом касни пола године и да ће се ефекти осетити тек за три месеца. Сматрају да су штете већ милионске.

„Оно што је нама знак питања – шта се дешава са прелевманима за млеко у праху, кондензовано млеко и маслац, јер, по нашем мишљењу, то су три највеће ставке које највише угрожавају ову производњу и< уколико се држава не позабави трговачким маржама, имаћемо и даље кризу и нећемо моћи да производимо млеко“, истиче председница Асоцијације произвођача млека Сања Бугарски.

Прелевмани не дају решење преко ноћи, али се ни одлука о томе за које ће се производе увести заштитна мера не доноси преко ноћи, кажу у Министарству пољопривреде.

Одлуку су донели пошто је за првих пет месеци ове године увоз млека порастао три и по пута. Због санкција Русији, на тржишту Европске уније млека је превише, а цена је нижа од домаће.

„Прелевман је заштитна мера и траје до 31. децембра 2015. године. Ни у ком случају нам намера није била да се конфронтирамо са земљама Уније. Ми смо у константним консултацијама са њиховим представницима и они су свесни због чега смо морали да донесемо такву меру“, каже Зоран Рајић из Министарства пољопривреде.

Министарство пољопривреде већ је у марту увело овакву меру за сир и маслац, која је резултате дала крајем маја. Да ли ће толико бити потребно и за млеко, не желе да прогнозирају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *