04. 06. 2015. , РТВ , Живан Неговановић

Сремска Митровица је прва у Србији осигурала род меркантилног кукуруза на својој територији и биће прва локална самоуправа у пилот програму који ће финансирати Светска банка, а који ће бити посвећен свеобухватној заштити од различитих природних катастрофа. …

kukuruz_osiguranjeНакон састанка са представницима Светске банке и осигуравајућих кућа, градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић је изјавио да је Сремска Митровица недавно, прва у Србији у оквиру пројекта осигурања југоисточне Европе у случају елементарних непогода и природних катастрофа потписала уговор о осигурању рода мерантилног кукуруза на својој територији.

Премија коју је град уплатио износи 18.000.000 динара, а укупна сума осигурања износи 273.000.000 динара.

Осигуран је евентуални губитак приноса меркатилног кукуруза, јер је то најзаступљенија култура на територији града.

На овај начин пољопривредни произвођачи осигуравају свој принос од готово свих елементарних непогода, уколико смањење приноса буде веће од 30 одсто од петогодишњег просека. Процена ће се вршити на основу параметара Републичког завода за статистику.

У случају да због елементарних непогода смањење приноса буде веће од 30 одсто од петогодишњег просека, произвођачи ће лакше и брже моћи да наплате штету, али то неће бити на терет грађана јер ће средства уместо из буџета града обезбедити осигурање.

„У следећој фази ћемо ићи на стрна жита, а ако буде потребно, ићи ћемо и на осигурање објеката, односно проширићемо лепезу осигурања. Ово је финансијски део наше одбране од евентуалних елементарних непогода, а о физичким одбранама ћемо говорити кроз неколико месеци када завршимо комплетан пројекат одбране од поплава. И то је оно што ће бити видљиво и промениће чак и слику града“, рекао је градоначелник Недимовић и прецизирао да је осигурано око двадесетак хиљада хектара под кукурузом.

„Град се финансијски обезбеђује. Ово није класична врста осигурања усева, ово је нешто много веће и ако људи буду имали већу штету, по процедури коју ће утврдити Градска управа за пољопривреду, биће им прослеђена финансијска средства“, појаснио је Недимовић и додао да ће се сигурно неко упитати зашто се даје новац за нешто што се можда неће десити.

„Питали су се многи и зашто је 1975. године крај Саве грађен насип у Сремској Митровици претпостављајући да се велике поплаве неће догодити. А потом се догодио водостај незабележен у историји и то је одговор на питање зашто се сада улаже у осигурање од ризика“, навео је Недимовић.

Он је рекао да је осигурање приноса кукуруза само мали део онога што ће Митровица урадити кроз пројекте са Светском банком. Следећи пројекти биће у области осигурања од физичких и финансијских ризика од могућих катастрофалних ситуација, пре свега у области заштите града од поплава.

Како је пренео вођа пројекта Светске банке за осигурање југоисточне Европе од елементарних непогода и природних катастрофа Еуген Гуренко, на састанку са градоначелником јединог сремског града договорено је да Сремска Митровица буде и прва локална самоуправа у Србији која ће учествовати у Пилот пројекту који ће финансирати Светска банка, а реч је о програму који ће обухватити заштите од различитих природних катастрофа.

Тај пилот програм ће помоћи да се идентификују физички и финансијски ризици за све локалне самоуправе које ће бити укључене у овај програм и успостави свеобухватан систем одбране у случају катастрофалних догађаја.

Он је додао да је постигнут договор Сремска Митровица буде прва локална самоуправа у Србији која ће учествовати у Пилот програму који ће финансирати Светска банка, а реч је о свеобухватном пројекту који ће обухватити заштите од различитих природних катастрофа.

аТај програм ће помоћи да се идентификују физички и финансијски ризици за све локалне самоуправе које ће бити укључене у програм и успостави свеобухватан систем одбране од појава које могу утицати на заједницу у случају катастрофалних догађаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *