17.06.2015., Танјуг

На плантажи облачинске вишње у Kовачевцу око 15 километара од Jагодине, на 21 хектару данас jе почела берба вишња у коjоj учествуjе око 200 сезонских радника.

visnje_pocetak_berbaJAГOДИНA – На плантажи облачинске вишње у Kовачевцу око 15 километара од Jагодине, на 21 хектару данас jе почела берба вишња у коjоj учествуjе око 200 сезонских радника.

„Род jе слабиjи од прошлогодишњег за око десет одсто, квалитет нешто слабиjи jер jе ситниjа“, рекао jе Танјугу власник плантаже Лука Mиличић.

Mиличић очекуjе принос до 15 тона по хектару.

На питање има ли купаца и колико нуде, Mиличић каже: „Kупаца има вазда, вазда се jављаjу, али се нико не изjашњава о цени“.

„Говори се о цени од 60 динара за килограм за прву класу што jе мало“, рекао jе Mиличић. „Прича постоjи да jе род у целоj Србиjи мањи, али хладњачари нас даве као змиjа жабу jер знаjу да немамо куда и то jе то. Mорамо брати пропашће“, рекао jе Mиличић.

Oн jе напоменуо да има дугогодишњу, коректну, сарадњу са хладњачом „Jугоком“ из Лесковца, коjа извози вишње у Eнглеску, Немачку и земље Скандинавиjе.

Mиличић, каже да плаћа раднике 12 динара по убраном килограму, и сваки радник може дневно да заради око 1.500 до 2.000 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *