26.06.2015., Танјуг

У вишњарима прокупачке општине захуктава се кампања бербе коjа jе почела пре десетак дана, а тренутна откупна цена се креће од 70 до 80 динара по килограму, обjављено jе данас на саjту општине.

visnje_berbaПРOKУПЉE – У вишњарима прокупачке општине захуктава се кампања бербе коjа jе почела пре десетак дана, а тренутна откупна цена се креће од 70 до 80 динара по килограму, обjављено jе данас на саjту општине.

На површини од 2.085 хектара, овогодишњи род вишње jе умањен за 30 до 50 одсто, али jе квалитет бољи због високог процента суве материjе.

„Више фактора jе утицало да ове године род вишње буде мањи него лане попут неадекватне примене агротехничких мера као и прослогодишње непогоде, коjе су индиректно утицале на смањење рода“, каже Наташа Булатовић из општинког Oдељења за пољопривреду.

Oна jе навела и да jе „наjвећу штету роду вишње у Tоплици нанела штеточина зилогриз, против коjе jос увек ниjе пронађена адекватна заштита“.

Oткупљивачи су на почетку бербе понудили 45 динара по килограму, затим jе цена ишла до 80 динара и она тренутно износи од 70 до 80 динара, а берачи се плаћаjу 20 динара по килограму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *