02.07.2015., Танјуг

Род пшенице, чиjа jе жетва почела, процењуjе се на 2,4 милиона тона, а ово jе година коjа обећава благо узлазну цену, изjавио jе Танјугу директор удружења „Жита Србиjе“ Вукосав Саковић.

БEOГРAД – Род пшенице, чиjа jе жетва почела, процењуjе се на 2,4 милиона тона, а ово jе година коjа обећава благо узлазну цену, изjавио jе Танјугу директор удружења „Жита Србиjе“ Вукосав Саковић.

psenica_rod„Жетва пшенице jе почела прошле среде, траjала jе свега два дана, па jе била прекинута кишама коjе су се завршиле са викендом и jуче су комбаjни већ били озбиљниjе на њивама… С обзиром на лепо време очекуjем да ће то данас бити jош интензивниjе“, казао jе Саковић.

Имаjући у виду да имамо велики броj комбаjна, ако нас време послужи, жетва ће врло кратко траjати, додао jе Саковић.

Oн jе подсетио да jе пшеница у Србиjи jесенас посеjана на 580.000 хектара, што jе приближно као претходне године.

„Приноси би могли да буду нешто бољи него у прошлоj жетви, а надамо се и квалитет, што и прве анализе показуjу“, истакао jе Саковић.

Oвогодишњи род пшенице се процењуjе на 2,4 милиона тона, а познато jе да Србиjи треба 1,5 милиона тона, што значи да таj вишак можемо да извеземо, рекао jе Саковић.

У ову жетву смо ушли са 350.000 тона прелазних залиха, па за извоз можемо имати око 1,3 милиона тона, закључио jе Саковић.

Kада jе реч о откупноj цени пшенице, цене су различите на тржишту jер се ради о првим данима жетве, али она углавном износи нешто више од 17 динара за килограм, рачунаjући и порез на додату вредност (ПДВ), док цена трговања између правних лица ниjе jош увек формирана, навео jе Саковић.

Oн jе обjаснио да ће та цена бити позната после смештања робе у силосе и искључиво ће зависити од кретања на међународном тржишту и региону.

Саковић jе казао и да су се у претходних недељу дана на међународном тржишту десиле промене коjе би могле ићи на руку домаћим произвођачима, jер су неповољне временске прилике утицале на умањење приноса пшенице у свету.

„За разлику од претходне две године, када смо имали релативно ниску цену у свету са неким малим трендовима искакања из тог оквира, ово jе година коjа обећава благу узлазну цену“, казао jе Саковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *