07.07.2015., Танјуг

Суво време и више температуре омогућили су да се приведе краjу жетва jечма и почне жетва озиме пшенице у равничарским подручjима, као и остали планирани пољопривредни радови.

jecam_zetvaБEOГРAД – Суво време и више температуре омогућили су да се приведе краjу жетва jечма и почне жетва озиме пшенице у равничарским подручjима, као и остали планирани пољопривредни радови.

Повремене падавине и температуре ваздуха око просека током протекле седмице освежиле су пролећне ратарске, воћарско-виноградарске и повртарске пољопривредне културе и припремиле их за наставак вегетациjе.

Наjвише падавина измерено jе у централним и источним деловима Србиjе са доспелим количинама од 25 до 35 мм.

У осталим деловима земље било jе око 10 мм, док на северу Бачке и Баната ниjе било падавина, обjављено jе на саjту Републичког хидрометеоролошког завода (РХMЗ).

Иако су падавине у другоj половини jуна биле свакодневна поjава, проценат падавина током месеца у односу на просек jе био наjнижи у Воjводини и на jугу земље, између 25 и 50 одсто.

У централним деловима Србиjе проценат доспелих падавина jе у оквирима просека за ово доба године.

Tоком протеклих седам дана забележена jе активност биљних штеточина. У току jе рани период полагања jаjа друге генерациjе jабуковог смотавца. Присутна су jаjа свих развоjних стадиjума, од свеже положених до jаjа пред пиљење и тек испиљене ларве.

Aктиван jе шљивин смотавац, а у поjединим засадима шљиве дошло jе и до jаче поjаве ериофидне гриње.

На виновоj лози регистровано jе присуство пепељастог грожђаног мољца. У погледу ратарских култура на усеву паприке регистрован jе повећан броj новоположених jаjа памукове совице, док су jаjна легала кукурузног пламенца присутна у малом броjу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *