07.07.2015., РТВ , Силвија Гвозденац

ЛОЗНИЦА – Пчелари би требало да обезбеде добру пашу, поготово у јулу како би припремили заједницу за августовско одгајање зимских пчела.

pcelari_molbaЖиворад Стефановић из Лознице каже да је ове године паша багрема била одлична док је липа на Церу подбацила и није добио очекивану количину меда. Каже да пчеле почињу да раде од Божића до априла, а то је период када лежу нове ројеве. Потом следи испаша.

„Овде на липи смо добили 15 килограма меда по кошници, не може више да се врца мала је количина. Идемо за Бечеј на уљарице на сунцокрет. Апелујем на ратаре да не прскају своје усеве а да претходно не обавесте нас пчеларе“, каже Живорад Стефановић.

У време сунцокретове паше, уколико пчелари нису у близини речних токова, пчелама треба обезбедити воду, напомиње Живорад и додаје да ће ова година бити добра за пчеларе. Очекује да ће имати око 10 тона меда.

Сав мед који произведе Живорад пласира у Италију. Италијански партнери ове године за мед плаћају 4,5 евра док је 2014. добио 5,5 евра. Без обзира на то што је нижа цена добро је што Италијани целу прозводњу плате унапред па се исплати пословати са њима, закључује наш саговорник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *