19.07.2015., Танјуг

Стручни саветник за воћарство и виноградарство Пољопривредно-стручне саветодавне службе у Jагодини Деjан Jоцић оценио jе веома добрим стање винограда у Поморавском округу.

vinogradi-dobriJAГOДИНA – Стручни саветник за воћарство и виноградарство Пољопривредно-стручне саветодавне службе у Jагодини Деjан Jоцић оценио jе веома добрим стање винограда у Поморавском округу.

„Ситуациjа jе jако добра, комплетно на целоj териториjи Поморавског округа, и очекуjемо добре приносе, наравно ако се све агротехничке мере буду привеле краjу до саме бербе“, рекао jе Jоцић новинарима.

Уз jако добар род очекуjемо и jако добар квалите грожђа и вина, додао jе он.

„Временске прилике погодуjу, тако да се очекуjе добар проценат шећера у грожђу и самим тим и добар квалитет вина“, обjаснио jе Jоцић.

У виноградима Поморавља, Ресаве и Левча, од белих сорти наjзаступљениjи су совињон, шардоне и ризлинг а од црних кабарне совињон, мерло и франковка.

Винова лоза jе у интензивном порасту бобица, и тамо где нису, виноградари треба да одстране заперке, али и вишак плодова проредити како би ниво шећера код остатка рода био што већи, саветуjе Jоцић.

Aко лето буде топло као сада берба може да крене почетком септембра, а ако не онда ће кренути половином тога месеца, оценио jе он.

У Поморавском округу jе под виноградима око 2.000 хектара, наjвише на подручjу Рековца и Jагодине а затим Ћуприjе и Параћина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *