20.07.2015., РТС

Пре десетак година, у Србији су формирани први засади америчке боровнице коју воћари сада продају без тешкоћа и на иностраном тржишту и у земљи. С обзиром на то да килограм тог воћа кошта од четири и по до пет евра, реч је о исплативом послу па се узгојем боровнице бави неколико стотина наших пољопривредника.

am_borovnicaПосле тридесетак година рада у Минеловој фабрици у Младеновцу, Зоран Мирковић из села Влашка остао је без посла. Пре три године посадио је америчку боровницу на 45 ари плаца, а овог лета имаће прву зараду.

„Дневно се набере између 350 и 400 килограма, а боровницу пласирамо већином на руско тржиште. Очекујемо око три тоне у овом засаду, а цена је између четири и по и пет евра по килограму“, каже Зоран Мирковић из села Влашка.

Грм америчке боровнице не могу да угрозе ни град ни суша када је у пуном роду, а то је после пете године, када даје и шест килограма плода.

За подизање хектара засада америчке боровнице, са системом за наводњавање, набавком 3.000 садница и подизањем противградне мреже, потребно је око 50.000 евра. Како тај почетни капитал ретко ко има, саде на мањим површинама. Иако неколико стотина произвођача узгаја америчку боровницу, не постоји организација која би их окупила.

„Наш циљ је пре свега да се удружимо да нас буде више у једној кооперативи налик на западне кооперативе где постоје јасна правила понашања где ће бити менаџерски део који ће продавати боровницу, други технолошки који ће се бавити производњом и трећи део који ће радити пакерај, да можемо да понудимо велику количину боровнице на једном месту“, каже Саша Милић из Шепшина код Младеновца.

Највећи европски произвођачи америчке боровнице су Шпанија, Пољска, Холандија и Немачка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *